×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Jaké kvetoucí keře vás nyní potěší svými květy? (4)

Kvetoucí okrasné keře na zahradě jsou pastvou pro oči, nakombinovat je můžeme tak, aby kvetly v každém ročním období. Sázet je lze jako solitéry, třeba doprostřed zahrady, nebo do skupiny s jinými keři a trvalkami, anebo z nich můžete vytvořit živý plot.

V březnu kvetou např. jasmín nahokvětý, forzýtie či kdoulovec, v dubnu rozkvétá okrasná mandloň, muchovník, magnólie, zákula a o něco později i šeříky.

Mandloň okrasná (Prunus triloba). Sytě růžovými plnými květy rozkvétá v polovině dubna. Teplomilný keř s tmavě zelenými listy tvoří korunu oválného až kulovitého tvaru a dorůstá výšky 2 - 3 m. Sázíme na slunné stanoviště s vlhkou, dobře propustnou zeminou. Každý rok po odkvětu seřežeme mandloni větve o dvě třetiny délky, tím podpoříme košatost a bohatství květů.

Zákula japonská (Kerria japonica) remontuje v létě i na podzim a kvete od května žlutými květy. Na pěstování nenáročný opadavý keř má svěže zelené větve, snáší všechny typy půdy s výjimkou těžkých a nepropustných. Po odkvětu ji prořežeme, dobře snáší i řez hluboký až k zemi, dobře regeneruje i po omrznutí.

Hroznovec (Exochorda) kvete v květnu nápadnými bílými pěticípými květy. Rozložitý keř dorůstá výšky 2–4 m. Vysazujeme jej do humózní půdy na slunné stanoviště s dostatkem prostoru, nejlépe jako solitér. U nás se nejčastěji pěstují čtyři druhy: hroznovec hroznatý (Exochorda racemosa), hroznovec pilovitý (Exochorda serratifolia), dále Exochorda giraldi a Exochorda korolkowii, z hybridů je oblíbený Exochorda x macrantha ‚The Bride‘.

Pustoryl obecný (Philadelphus coronarius), jinak také nepravý jasmín kvete od května do července jednoduchými, poloplnými nebo plnými bílými květy. Dorůstá výšky 2–3 m. Vysazujeme ho do lehké výživné, vlhčí půdy na slunné nebo polostinné stanoviště, po odkvětu prořezáváme. Velkými sněhobílými a silně vonícími květy kvete pustoryl ´Belle Etoile´ (P. Belle Etoile), pustoryl Virginal (P. Virginal) je o něco větší, má velké plné sněhově bílé vonné květy.

Svída japonská (Cornus kousa var. Chinensis) kvete za plného olistění, velkými krémově bílými květy. Nakvétá od dubna. Plody jsou sytě růžové barvy. Na podzim se nádherně vybarví její tmavě zelené listy. Keř roste pomalu do tvaru širokého písmene V a dorůstá výšky 3–4 m.

"
Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se