×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Jak na správnou výsadbu rajčat?

Vzhledem ke studenému květnovému počasí není s výsadbou předpěstovaných sazeniček kam spěchat, zvláště pokud je pěstujete volně na záhonu.

Rajčata jsou poměrně náročná na výživu, před výsadbou se musí půda dobře vyhnojit. Nejméně do hloubky třiceti centimetrů zapravíme dávku kompostu nebo zetlelého hnoje. Rajčata jsou schopna kořenit poměrně hluboko. Mimo základních prvků, jako jsou dusík, fosfor a draslík, je pro rajčata důležitý i bór. Mají-li rajčata jeho nedostatek, reagují tak, že se listy stáčejí a jsou světlé. Deficit bóru se dá vyrovnat hnojením boraxem v dávce 2,5 gramu na metr čtvereční nebo postřikem na list 0,2% roztokem.

Rajčata sázíme do propustné půdy bohaté na humus a živiny s neutrálním pH. Zajistíme jim také přiměřenou půdní vlhkost, je to důležité kvůli tvorbě plodů (nepravidelná závlaha snižuje jakost a jejich množství). Vlhkost v půdě udržíme mulčováním (nastýláním slámou) nebo černou fólií, odpar vody bude nižší a na udržení půdní vlhkosti postačí zavlažovat dvakrát týdně. Zaléváme tak, aby se co nejméně vody dostalo na listy. Teplota pro růst rajčat by měla být optimálně kolem 22 °C. Při teplotách klesajících pod 12 °C se růst zastaví. Stejně nevhodná jsou i horka nad 35 °C. Pěstuje-li kromě rajčat i bulvový celer, budou z nich ideální sousedi. Celer je stejně jako rajče náročný na výživu (zabýváte-li se pravidly permakultury oběma plodinám sousedství na jednom záhonu velmi prospívá).

Sazenice jsou základem úspěchu - musí být zdravé, nízkého vzrůstu, ideálně s násadou prvního květenství. Při nákupu prohlédněte i listy z rubu, zda nejsou napadeny mšicemi nebo jinými škůdci. Při výsadbě vyhloubíme jámu o něco hlubší, než je délka kořenů sazenice (kořenový bal by neměl být hlouběji než 10 cm). Rostlinu sázíme šikmo tak, že ještě asi 10 až 15 cm lodyhy zahrneme zeminou. Rostlina si tak vytvoří bohatý kořenový systém, který později umožní lepší příjem živin a vláhy. Vzdálenost mezi rostlinami záleží na typu: tyčková rajčata vysazujeme k opoře ve sponu 1 x 0,40 m. Keříčková a kompaktní balkónová rajčata mohou být k sobě blíž, a to asi na vzdálenost 40 cm. Nic však nepokazíte ani širším sponem, výsadba pak bude vzdušnější. Musíme respektovat mohutnost vzrůstu jednotlivých kultivarů

Jaký typ pro pěstování zvolit?
Na typu rajčete a jeho odrůdě záleží způsob pěstování. Rajčata tyčková pěstujeme na venkovních záhonech, ve fóliáku nebo skleníku, nižší keříčková a zakrslá rajčata jsou ideální na záhon či do nádob.

Oblíbenou odrůdou zůstává klasické Stupické polní rané a široký výběr hybridů F1, například Toro, Tipo, Start, Tornádo, Mercedes, Legenda, Hamlet, Sonet, Diplom nebo rajče s masitými velkými plody - Beefmaster. Z keříčkových odrůd můžete vyzkoušet výnosné hybridy Semaking F1, Semapeel F1, Charmant F1, Semalate F1 Sungold nebo Tom Red, Perun, Bajaja.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se