×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Když se pěstování okurek nedaří

Okurku (Cucumis sativus) tvoří z převážné části voda (až 96 %), obsahuje také vitaminy skupiny B, vitaminy A, C a K, z minerálů a stopových prvků draslík, hořčík, mangan, křemík, měď, železo a síru. Konzumace snižuje hladinu kyseliny močové, tím zabraňuje zánětům a pomáhá při onemocnění dnou a artritidou. Mají minimum kalorií a díky obsahu draslíku skvěle odvodňují, což ocení každý, kdo chce zhubnout. Snižují otoky, pomáhají léčit záněty močových cest a ledvinové kameny, čistí střeva, regulují krevní tlak, pomáhají trávení a mají příznivý vliv na stav kostí, kloubů, šlach a svalů. Zevně zlepšují stav pokožky, nehtů a vlasů, stahují póry, zmírňují svědění a otoky očí. Jsou vhodné i pro atopickou pokožku a pokožku postiženou dermatitidou. Uplatnění najdou také při výrobě domácí kosmetiky.

Okurkám vybereme slunné, teplé a před větrem chráněné stanoviště s úrodnou, ne příliš těžkou půdou s dostatkem vápníku. Okurky jsou velmi náročné na živiny, vyžadují bohaté hnojení. Nesnáší mokré a těžké půdy. Okurky jsou původně tropickými liánami, které milují vyšší teploty. Ideální je pro ně vertikální pěstování, kdy se pnou po síti - dobře pak prospívají, okurky jsou lépe vybarvené a kvalitnější, sklizeň je snadnější a přehlednější, a v neposlední řadě jde o úsporu místa na záhonu či ve skleníku. V době vegetace záhony udržujeme bez plevelů, kolem rostlin půdu kypříme a pravidelně zaléváme, nejlépe ráno ke kořenům, abychom zabránili pokropení listů. Vzrostlé rostlinky zaštipujeme za pátým listem, později zaštípneme také postranní výhonky, tím urychlíme vývoj plodů, které pravidelně sklízíme probírkou, aby nepřezrály. Včasnou sklizní podpoříme další násadu květů a plodů.

Objeví-li se na listech žlutozelené skvrny a rostliny hynou, jde o projev zákeřné plísně okurkové (Pseudoperenospora cubensis) - při vlhkém počasí se na spodní straně listů může objevit šedočerný povlak, listy usychají a rostliny hynou. Nemoc se velmi rychle šíří za vlhka a teplotě 20 až 25 ºC. Preventivně lze na okurky aplikovat chemický postřik, vhodný přípravek Vám poradí ve specializovaných obchodech. Z 1 dílu čerstvého, neupraveného mléka a 2 dílů převařené studené vody můžete také vyzkoušet mléčný postřik, rostliny tímto roztokem postříkáme, nesmíme zapomenout na spodní stranu listů. Zkusit můžete také postřik křenový: 60 g čerstvě nastrouhaného křenu zalijete 5 l studené vody a necháte 24 - 30 hodin macerovat, pak slijeme. Na trhu jsou i přírodní přípravky obsahující fytopatogenní houby Pythium oligandrum. Při výběru semen se zaměříme na k plísni odolné druhy.

Nejširší uplatnění v kuchyni najdou okurky v zeleninových salátech a přílohách k masu. Jsou vhodné k přímé konzumaci za syrova i k tepelným úpravám, menší nakládačky se sterilují v různých sladkokyselých nálevech, větší se využívají k mléčnému kvašení a výrobě tzv. rychlokvašek. Z čerstvých salátových okurek se připravují dipy a pomazánky, vyzkoušet můžeme také osvěžující studenou okurkovou polévku, smoothie, letní nápoje, domácí limonády a dokonce i zmrzlinu.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se