×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Dobromysl – nenápadné bylince se od nepaměti připisovala kouzelná moc

Dobromysl obecná alias oregano (Origanum vulgare) je vytrvalá keříčkovitá bylina s chlupatým dřevnatým oddenkem a načervenale zbarvenými lodyhami, s malými zelenými listy dorůstající výšky až 60 cm. Květy se objevují v červenci a srpnu, jsou drobné, růžové či fialové barvy, seskupené v latech. Celá rostlina je silně aromatická, i když ne tak, jako ta, která roste na vápencových skalách ve středomoří.

U nás roste ve volné přírodě pouze dobromysl obecná. Je však více druhů, které se hodí k pěstování, např. tzv. krétské oregano (Origanum dictamnus) či oregano francouzské. Do truhlíků nebo květináčů je ideální Origanum compactum, které, jak název napovídá, vytváří kompaktní keříček, který v nádobách vypadá efektněji.

Pro předpěstování vysejeme semínka v březnu, sazenice pak vysadíme na záhon v druhé polovině května. Sít můžeme od poloviny dubna až začátkem května i přímo, na připravený záhon, do prohřáté půdy. Porost okopáváme a udržujeme bez plevelů, hnojení není nutné, zálivka jen omezená. Oreganu vyhovuje suché, slunné stanoviště.

Nať sklízíme v době plného květu. Nůžkami nebo nožem ji seřízneme několik centimetrů nad zemí, těsně nad dřevnatými částmi, brzy znovu obrazí. Nejvhodnější doba sklizně je kolem poledne, to je nejaaromatičtější. Sušíme-li uměle, teplota sušení by neměla přesáhnout teplotu 35°C, neboť by jinak vyprchaly vonné látky. Můžeme ji sušit i ve svazečcích zavěšených ve stínu.

Oregano krásně voní díky silicím, jejichž významnou složkou je thymol, který má (i s dalšími látkami) protikřečové účinky. Rostlina obsahuje vyšší podíl tříslovin a hořčin a působí jako dezinfekční a protizánětlivý prostředek, pomáhá proti kašli a při bolestech v krku, zlepšuje zažívání, neboť zvyšuje vyměšování žluči, pomáhá při léčbě vnitřních infekcí a střevních potížích. Účinně působí na psychiku, je výborná při migrénách. Zevně ji upotřebíme především při přípravě uvolňujících koupelí, v kloktadlech a ústních vodách při zánětech dásní. Žvýkání listů by mělo pomoci při bolestech zubů. Olej z oregana se v kosmetickém průmyslu využívá do parfémů a dalších kosmetických přípravků.

Bez dobromysli si těžko představíme přípravu pizzy a špaget, tak typickou pro italskou kuchyni. Ve Francii bez ní nemůže být známé provensálské koření, v Mexiku pak bez ní nejde připravit pravé chilli con carne. Oregano podporuje chuť k jídlu a hodí se všude tam, kde se používá majoránka, oproti ní, má ale výraznější chuť. Přidat jí lze do mletých mas a gulášů, rizota, k dochucení masitých jídel a salátů, naložením snítek dobromysli do oleje lisovaného za studena (nejlépe olivového) získáme aromatické ochucovadlo s nahořklou chutí.

Náš tip
Při kašli a nechutenství sušenou dobromysl rozmixujeme na jemný prášek a ten vmícháme do medu. Nálev z oregana (1 vrchovatá čajová lžička sušeného organa na čtvrt litru vody, pijeme dvakrát denně).

"

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se