×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Dvouletky musíte vysít již nyní, aby v příštím roce byla zahrada rozkvetlá

Mnohé z nich rozkvétají časně zjara, v době, kdy se letničky chystáme sotva vysévat. Doplní jarní cibuloviny, mezi letničkami upoutají už z dálky svým impozantním vzrůstem.

Jako dvouleté pěstujeme i sedmikrásky. Můžete namítnout, že je to trvalka, což potvrzuje i její latinské jméno Bellis perrenis (perrenis = vytrvalý), nejlépe však kvete napoprvé, tj. první jaro po červencovém výsevu, v dalších letech pěstování nádherné formy ztrácejí plnokvětost, barvu, tvar i velikost květenství a mění se zase na „obyčejné“ chudobky. Podobně to platí i pro pomněnku, také jí to nejvíce sluší prvním rokem. Šlechtěné kultivary mají větší květy v syté modři, indigové i světle modré. O růžových a bílých kultivarech lze prohlásit, že to „prostě není ono“. 

Klasická kytička z babiččiny zahrádky - hvozdík vousatý (Dianthus barbatus) roste od Pyrenejí a jižní Evropy až po Čínu. V zahradě vydrží několik sezon, nejlépe však kvete také napoprvé. Výborně se hodí na záhon, lze použít i k řezu do vázy. Vyséváme ho v polovině června do pařeniště nebo přímo na záhon, v srpnu nebo v září přesadíme rostliny na definitivní místo - potřebuje slunce, mírně vápenitou půdu, pozor! nesnáší čerstvý hnůj.
 
Ze svahů přímořských vápencových pohoří Francie a Itálie pochází zvonek prostřední (Campanula medium), má podobné požadavky na pěstování jako hvozdík vousatý. Rostlinky z červnového výsevu potřebují přistínění, přezimující listová růžice zase zimní kryt z chvojí. Stvoly rozkvétajících zvonků snadno poléhají při silnějších větrech, stanoviště by proto mělo být chráněné. V nabídce najdeme druhy s  modrými, růžovými i bílými květy, i různých výšek, žádané jsou zakrslé, sotva 30 cm vysoké odrůdy. Kalich zbarvený stejně jako korunu a květy má varieta calycantha, anglicky označovaná jako Cup and Saucers, květy tak působí jako poloplné a jsou tím výjimečné.
 
Pro krásné, stříbřitě plstnaté, elegantně strukturované listy, jimiž doplňuje výsadby na záhonech, mísy i truhlíky se pěstuje starček přímořský (Senecio bicolor). Dekorativní je celé první léto a podzim, během mírné zimy velmi pěkně oživí nádoby s vřesovci, libavkou, břečťanem a dalšími rostlinami pro zimní dekoraci, módní je kombinace s okrasnou kapustou. Přežije-li zimu, druhým rokem vykvete.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se