×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Co musíte vědět při pěstování česneku?

1. Česnek nesnáší přímé hnojení čerstvým hnojem!, zároveň je však poměrně náročný na obsah živin v půdě, proto ho řadíme do druhé tratě. Rozleželý hnůj před výsadbou je možné na pozemek aplikovat pouze za předpokladu, že bude dobře rovnoměrně promísen s ornicí, dále můžeme hnojit kompostem, močůvkou nebo použít zelené hnojení. Z průmyslových hnojiv využijeme zejména kombinovaná hnojiva s obsahem síry. Vybíráme hnojiva s nízkým obsahem chlóru, česnek ho nemá rád, upřednostňujeme hnojiva s draslíkem ve formě síranu draselného (síru potřebuje česnek pro tvorbu silic), např. Cererit, naopak méně vhodné je NPK, které obsahuje draslík ve formě chloridu draselného.

2. Zakládáte-li nový záhon tzv. na zelené louce, je zapotřebí půdu zrýt nebo zorat už 4 měsíce před vlastní výsadbou. Jestliže je pozemek zaplevelený, zničitelnými vytrvalými plevely jako je pýr, pcháč nebo kopřivy, pozemek je vhodné před zahájením prací postříkat totálním herbicidem

„Odstup mezi pěstováním česneku na stejném pozemku se doporučuje 4 roky.“

3. Jestliže česnek vysazujete na záhon po nějaké předplodině, neměla by být stejné čeledi jako česnek, tedy cibule, pór, pažitka atd. Nevhodný je také podle některých pěstitelů též hrách, po kterém bývá česnek hodně napadán fuzáriem, ozimé obiloviny česnek zaplevelují, po jahodách česnek sázíme pouze za předpokladu, že nebyly napadeny háďátkem zhoubným.

4. Česnek na jednom pozemku nepěstujeme opakovaně každý rok, hrozí nejen únava půdy a postupné snížení výnosů, ale zejména zamoření půdy chorobami a škůdci (odstup mezi pěstováním česneku na stejném pozemku se doporučuje 4 roky). Ideální předplodinou jsou např. brambory, po kterých je půda dobře prohnojená a hluboko zpracovaná.

5. Stanoviště pro záhon česneku by mělo být na slunném místě, pozemek by neměl být přemokřený. Česnek snáší jak písčité, tak i těžké půdy.

Rozdíl mezi druhy česneku - česnek paličák tvoří květní stvol zakončený palicí (jde o květenství vytvořené ze sterilních kvítků a pacibulek), nepaličáky stvol nemají. Trochu pracnější je pěstování paličáků, vzhledem k nutnosti tyto palice během pěstování odstraňovat ručně a větší námahou při odřezávání tvrdé natě při posklizňovém zpracování, navíc je není možné nebo jen velmi obtížné vázat do věnců. Nepaličáky tvoří více stroužků a mají lepší skladovatelnost.

Tag: česnek
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se