×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Dlouhověká trvalka do zahrady bez nutnosti přesazování? To je pivoňka

Pivoňky nejlépe vynikají samostatně nebo v malých jednodruhových skupinách. Kombinace několika druhů jsou dosti obtížné z důvodu přílišné rozmanitosti tvarů a barev květů. Sluší jim to ve společenství okrasných trav, zjara vyniknou jejich červené výhony vedle cibulovin, jako narcisůmodřenců a tulipánů. A při jejich podzimním vybarvení zjistíte, že si opravdu vystačí nejlépe sami.

Na Dálném východě se pivoňky pěstovaly již před téměř dvěma tisíci lety, v Evropě se objevily až ve středověku. Nejoblíbenější byly plnokvěté odrůdy, jež stále v nabídce převažují. V posledních letech si získávají stále větší oblibu pivoňky s květy jednoduchými či poloplnými, jejichž průměr bývá více jak patnácticentimetrový (existují i odrůdy s květy až dvaceticentimetrovými), s bonusem příjemné vůně.

Velmi žádané jsou dřevité pivoňky (Paeonia suffruticosa), polokeře dorůstající výšky i šířky kolem dvou metrů. Na podzim listy shazují jako ostatní opadavé keře a nezatahují. Většinou se prodávají jako kontejnerové rostliny, takže se dají vysazovat od jara do podzimu. Klasikou zůstávají pivoňky s jednoduchými růžovými květy, mezi novinkami se však najdou i plnokvěté odrůdy v barvách od bílé přes oranžovou a sytě červenou až po fialovou, případně s květy dvoubarevnými a poloplnými. Křovité pivoňky sázíme do jámy o rozměrech cca 50 x 50 cm, kterou vyplníte kvalitní zemí s přídavkem dobrého kompostu. Místo roubování (poznáte ho podle srostlé kůry) musí být alespoň patnáct centimetrů hluboko v zemi, jinak se může stát, že vám na keři vyrazí plané výhony. Rozrůstá se do dvoumetrové šíře i výšky a přesazování nesnáší. Půda by měla být propustná a živná (vzhledem k dlouhověkosti), teplejší chráněná poloha na mírném slunci nebo v polostínu. Na zimu zakryjeme každoročně dřevitou pivoňku po obvodu kořenového balu chvojím.

Pivoňka bylinná je dlouhověká trvalka podstatně menší než dřevitá – kolem půl až jednoho metru výšky, která se na zimu úplně ztratí (zatahuje do země). Brzy zjara raší červené výhony, na nichž se za krátko objeví lesklé tmavozelené listy a později i květní poupata. Zahradu ozdobí po celý rok svými dekorativními listy, nejen v době kvetení. Výsadba se provádí na podzim. Stanoviště řádně promyslíme, protože ani ony nesnáší přesazování – přestanou nejméně na tři roky kvést. Místo je ideální chráněné před větrem (poláme těžké květy), s živnou propustnou zemí, která nevysycháPupeny na dužnatých kořenech musí být nejvýše tři centimetry pod povrchem půdy!, aby mohly dýchat, hluboko zasazené pivoňky slabě porostou, nepokvetou nebo jen velmi málo. Nevhodné jsou přemokřené půdy – rostliny spíš snesou občasné krátkodobé sucho.

Oba druhy rostou poměrně pomalu, takže v prvním roce po výsadbě bude mít rostlina jen několik výhonů a květů nemnoho (někdy pouze jeden). Než získá svou charakteristickou podobu a bohaté kvetení, bude jí to trvat minimálně tři roky. Po odkvětu je můžete přihnojit dobře rozleželým kompostem nebo minerálním hnojivem (můžou být hnojiva určená růžím). Z jara vláhu přivítají, pokud neprší, v létě po odkvětu vydrží i krátkodobá sucha.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se