×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Znáte ji jako koření, ale dá se pěstovat i jako krásná pokojovka - kurkuma

Krása jejích květů zaujme svým nevšedním vzhledem a celkovým půvabem. V květinářství je vídáme celoročně, tedy i v zimě, kdy je kvetoucích rostlin poskrovnu. Kurkumu si můžete pěstovat po celý rok doma, v letních měsících ji můžeme pěstovat i na záhoně, ale na zimu musíme její hlízy vyndat.

Celý název zní Curcuma longa neboli kurkumovník dlouhý. Z tohoto druhu je získáváno oblíbené koření (kari). Původním domovem této rostliny je oblast jihovýchodní Asie. Využití má mnohé - pěstuje se jako léčivá rostlina k získávání koření, pro velmi zajímavý květ a také ji lze využít jako účinný rostlinný pesticid.

Kurkuma, je vytrvalou rostlinou z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae) a dorůstá do výšky 40 až 90 cm. Ze zduřelých článkovitých oddenků vyrůstají kořeny a listy. Listy jsou nejprve svinuté, až později se otevírají a vyrůstá mezi nimi přímý silný stvol nesoucí hustý klas květů. Pro dekorativní účely se pěstuje nejčastěji Curcuma alismatifolia pocházející z Thajska. Je také pro pěstování nejsnadnější. Květy v bílé a růžovofialové barvě připomíná tulipány (odtud pochází její lidové označení thajský tulipán).

Kurkumě byste měli dopřát co nejteplejší stanoviště a vysokou vzdušnou vlhkost. Květináč, v němž ji pěstujete, postavíte do misky s kamínky, nebo keramzitem (Liapor) a zalijete vodou, která se bude průběžně kolem květiny odpařovat. Při výsadbě hlízy nezapomeneme dát do květináče drenážní vrstvu, aby neuhnívala. Substrát by měl být písčitohlinitý, lehký. Květináč postavíme na okno směřující na východ nebo na jih, aby měla rostlina dostatek světla.

Kurkumě prospívá letnění – zejména je-li léto horké a vlhké. Pro rostliny však volíme venku přistíněné stanoviště anebo rostlinu umístíme do skleníku. Jednou za čtrnáct dní ji přihnojujeme a nezapomeneme na pravidelnou zálivku a rosení. Jakmile klesnout teploty pod 15 °C rostlinám letní pobyt venku ukončíme. Listy začnou touto dobou uvadat a rostlina začíná zatahovat. Pro přezimování jsou ideální bezmrazé místnosti s teplotou okolo 7 °C, kde holé hlízy přezimující mimo zeminu nezavlažujeme. Ponecháte-li rostlinu přes zimu v půdě, je nutné zálivku silně omezit. Na přelomu března a dubna hlízy opětovně vysadíme do substrátu, zalijeme a umístíme do teplejších prostor.

Květy kurkumy se hodí k řezu, nejen do exoticky laděných kytic. Ve váze mohou být zcela samostatně, třeba tak, jako bývají kaly nebo anturie, jejich krása tak nejlépe vynikne.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se