×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Rýmovník Vás zbaví rýmy a nachlazení

Je tady podzim a s ním i kýchání, plné nosy a nachlazení ze studeného počasí. Vynechejte pro jednou lékárnu a zkuste se vyléčit přírodní cestou. Doma můžete pěstovat mnoho bylin, které k léčbě nachlazení výrazně přispívají. Jednou z nich je i rýmovník, nenáročná rostlinka, která kromě toho, že působí velice dekorativně, pomůže vyléčit vícero neduhů.

Rýmovník možná znáte také pod názvem mexický či řecký eukalyptus, kubánské oregáno, španělský tymián, indický brutnák nebo třeba molice. Jde o bylinu z čeledi hluchavkovitých, s latinským názvem Plectranthus.

silné, dužnaté listy, hustě a souvisle porostlé stříbrnými chloupky, které se snadno lámou. Poznáte ho podle intenzivní, specifické vůně, která připomíná směs kafru, máty, meduňky a eukalyptu.

Jak už napovídá jeho název, jeho silice je nejlepší využívat v případě, kdy cítíte, že se o Vás pokouší rýma či nachlazení. Využít lze velice snadno. Listy rýmovníku stačí promnout mezi prsty a inhalovat.

Listy se hodí také k přípravě čaje, který pomáhá nejen při nachlazení a rýmě, ale také zmírňuje bolest hlavy, zlepšuje trávení, snižuje vysoký tlak a pomáhá odstraňovat ledvinové i žlučové kameny

Připravit si můžete také tinkturu nebo mast, stejně jako z každé byliny. Pravidelným užíváním rýmovníkové tinktury prokazatelně posílíte obranyschopnost a celkovou vitalitu organismu.

Pokud budete tuto bylinku pěstovat na každém parapetu, odvděčí se i v letních měsících. Silice obsažené v listech rýmovníku pomáhají odpuzovat komáry a další obtížný hmyz

Rýmovník je poměrně nenáročná rostlina na pěstování. Aby prospíval, potřebuje dostatek světla, miluje teplo, nesvědčí mu průvan a dlouhodobější pokles teploty pod 12°C. Svědčí mu suchý, horký vzduch, takže se nebojte ho umístit i na parapet nad radiátorem. V létě mu dopřejte letnění venku, bohatě se rozroste.

Pozor si dejte na přelití. Nevadí, když jej občas zapomenete zalít, ale když to budete přehánět, zcela jistě brzy odejde. Zalévejte jen tehdy, když je substrát opravdu suchý. Přesazujte ho každý rok na jaře. Zemina by měla být dobře propustná, s vyšším podílem písku. Do květníku dejte drenáž, například kamínky nebo keramzit.

Nebojte se rýmovník pravidelně zaštipovat, ochotně se rozkošatí.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se