×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Růže z Jericha, spolu v s hvězdou a kaktusem, patří v některých zemích k vánočnímu období

U nás není příliš známa, ale nemusí nutně zdobit stůl jen o Vánocích. Jako dekorace při vánočních svátcích zaujímá své čestné místo v některých zemích již po stovky let. Podle jedné legendy darovala panna Marie Růži z Jericha jako poděkování za pomoc při útěku do Egypta. Rozvinutá růže má tedy symbolizovat rozvinuté, vlídné ruce (alternativní jméno - Ruce panny Marie), je však spíše užívána pro svoji symboliku znovuzrození, tedy znovu sjednocení rodiny u vánočního stolu.

Jako dekorace však může sloužit po celý rok. Někdy se prý dokonce používá k odvodňování organizmu nebo při různých woodoo rituálech. Fantazii se meze nekladou - schovat do ní lze třeba zásnubní prsten, může vás ale jen prostě potěšit svou exotickou krásou. 

Jinak se také nazývá Jericho rose, Ressurection Rose. Původem je ze suchých a nehostinných částí Střední Ameriky a východu. Doma se bude rostlina chovat stejně jako ve své domovině.

V pouštních podmínkách je nouze o vláhu na denním pořádku - růži unáší vítr skrz pustinu, dokud na ni nenarazí. Když se tak stane, růže vypustí své kořeny a začne vodu nasávat a rozvine se do plné krásy. Když vláhu vyčerpá, zase se sbalí do klubíčka a nechá se unášet dál. Toto se opakuje po desítky let. Růže z Jericha byly nalezeny i v hrobkách egyptských faraonů, jejich stáří činilo přes 4000 let a podle některých byly stále životaschopné.

Péče o růži je velmi jednoduchá a zvládne ji každý - vezměte talíř nebo misku s vodou, naplňte ho vodou a růži do něj položte. Prakticky po pár minutách uvidíte první známky života, úplného probuzení se dočkáte za cca 24 hodin, po kterých by měla růže vypadat naprosto úchvatně. Po úplném rozvinutí růže přebytečnou vodu z talíře vylijte a ponechte pouze tolik vody, aby byly ponořeny kořeny. Takto růži ponecháme několik dní, doporučuje se maximálně 9 dní, následně ji opět necháme vyschnout a několik týdnů odpočinout. Takto se to může opakovat stále dokola.

Bonusem po rozvinutí je velmi příjemná vůně. Vědecky to není dosud prokázáno, ale podle některých, dokáže tato vůně pomoci při respiračních problémech.

"

Tag: Vánoce

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se