Kompostování, cesta k výrobě vlastního hnojiva

Kompostování, cesta k výrobě vlastního hnojiva

Máte-li zahradu, vyprodukovali jste nyní zajisté obrovské množství rostlinného odpadu. Další rostlinné zbytky denně vyprodukujeme v kuchyni. Jde také o odpad, který si zaslouží být kompostován, a je velká škoda házet jej rovnou do popelnice. Kompostování je přírodní proces, na jehož konci získáme produkt, jehož další použití má smysl.

Kompostováním přeměňujeme biologický odpad na kompost, což je v podstatě nejúrodnější část půdy bohaté na živiny, který využijeme dále při hnojení. Základním pravidlem je dodržet co nejpestřejší skladbu materiálu, optimální vlhkost a dostatek vzduchu. Vše se musí dobře promíchat - „hnědé se zeleným“, tj. uhlíkaté s dusíkatým, a to by mělo být ve vyváženém poměru. Čím je materiál starší, tmavší a dřevnatější, tím je v něm více uhlíku. Naopak čerstvější a zelenější obsahuje více dusíku (samotnou trávu nezkompostujeme, docházelo by k hnití a zápachu, proto ji smícháme s jiným materiálem, například s nasekanými větvemi, hoblinami či dřevní štěpkou). Poměr uhlíku a dusíku by měl být v surovinách, které přijdou do kompostu, 30 : 1. Čerstvý kompost při správné péči získáme za 2 až 6 měsíců, vyzrálý za 6 až 12 měsíců. Kompost přidáváme k rostlinám jak na jaře, tak na podzim.

Kromě zahradního odpadu patří do kompostu veškeré rostlinné zbytky z kuchyně - ovoce, zelenina, vajíčkové skořápky, čajové pytlíky, kartonové obaly od vajíček.

Suroviny vhodné :

  •  tráva, listí, sláma, kusy větví  
  •  kosti, odřezky masa, tuky  
  •  zbytky ovoce, zeleniny
  •  káva, čaj
  •  vajíčkové skořápky
  •  třísky, piliny, hobliny, kůra 
  •  novinový papír, lepenka 

 Suroviny nevhodné :

  •   chemicky ošetřené zbytky jídla 
  •   rostliny napadené chorobami 
  •   slupky z tropického ovoce, pecky  
  •   mléčné výrobky 
  •   plasty, kovy, sklo, kameny  

Pokud jde o samotný kompostér, na trhu je široký výběr - od plastových, dřevěných až po hliníkové. Kompostovat můžete dokonce i v bytě nebo na terase či balkónu – v tzv. domácím vermikompostéru. Vyrobit si můžete i vlastní.

Napsáno dne: 2019-12-05 530
Štítek: Zahrada

Související články

Jaké cibuloviny by vám v zahradě neměly chybět?

Cibuloviny kvetoucí na jaře se vysazují od poloviny září a v průběhu října.

Jaké cibuloviny by vám v zahradě neměly chybět?

Cibuloviny kvetoucí na jaře se vysazují od poloviny září a v průběhu října.

Aby papriky bohatě plodily…

Paprika má ráda dobře vyhnojené záhony

Sklízíte plody své práce a...

Mezi nejvděčnější rychle rostoucí kořenovou zeleninu patří bezesporu ředkvičky

Okurky jsou zdravé, co dělat pokud se Vám jejich pěstování nedaří?

Okurky jsou původně tropickými liánami, které milují vyšší teploty.

Není fazol jako fazol

Fazole mají vysoký obsah kvalitních bílkovin a vlákniny

Kategorie našich článků

Vyhledávání v našich článcích

Menu