×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Salát je jedna z nejdostupnějších zelenin pro celoroční pěstování

Vybereme-li ty správné odrůdy – od raných, přes letní, až po pozdní podzimní odrůdy, můžeme salát na zahradě pěstovat téměř celoročně. Jeho listy obsahují množství vitaminů a nejlahodněji chutná čerstvý s různými typy zálivek, které listům dodají šťavnatost. A protože nám klepe podzim na dveře, zaměříme se dnes na druhy vhodné pro podzimní výsadbu a přezimování ve volné půdě.

Sazenice předpěstovaných salátů vysazujeme během září, nejpozději však počátkem října na záhony, aby rostliny mohly dobře zakořenit a vytvořit několik listů ještě před prvními mrazíky. Potom dobře přezimují a na jaře pokračují v růstu. Takto pěstované saláty nevyběhnou do květu, saláty jsou totiž rostliny „krátkého dne“, kdy jim přes den vyhovuje málo slunce a v noci i pokles teplot pod deset stupňů. Pozor však na holomrazy, to lze ale vyřešit výsevem do skleníku, kde půda nepromrzne, nebo vzešlý salát na záhoně zakryjeme netkanou textilií.

Odrůd salátu pro pěstování přes zimu je na trhu dostatek, stačí si vybrat – zelenolisté i červenolisté, kadeřavé, ledové, máslové, ale i ty, které nevytváří pevnou hlávku, jimž se říká saláty k česání.

Listy dubáčku, jež připomínají tvar dubového listu, vypěstuje i nepoučený laik. Na rozdíl od hlávkového salátu by spon výsadby měl být 25 x 15 cm. Na záhon ho vysazujeme velmi mělce, aby srdéčko zůstalo nad povrchem půdy, nebo se vyseje na záhon přímo a po vzejití vyjednotí. Pro pěstitele je skvělý v tom, že se dá sklízet opakovaně, jeho listy totiž neustále dorůstají, ponecháme-li srdéčko. Svou jemnou chutí připomínající vlašské ořechy osvěží zeleninové saláty, ale můžete jej kombinovat i v ovocných salátech, je chutný s mnoha různými zálivkami. Nevýhodou je to, že ze všech salátů uvadá nejrychleji, proto je třeba konzumovat ho ideálně v den sklizně.

Redin – červenolistý dubolistý salát netvoří hlávku, ale růžici intenzivně červených, silně laločnatých listů, Rosela je odrůda se silně bublinatými a zkadeřenými listy, s červeným okrajem, určená pro celoroční polní pěstování.

Pro celoroční polní pěstování je určena odrůda ledového salátu Traper, stejně jako odrůda Mauglí jsou odolné i proti plísni salátové. Mauglí je tmavě zelený s pevnými hladkými listy, Traper pak tvoří velkou, středně zelenou, pevnou hlávku se silně zvlněnými vnějšími listy, které jsou bublinaté.

Dobře přezimující odrůdou salátu je Humil, odrůda s raným zavíjením hlávek. Obalové listy jsou lehce zvednuté, takže netrpí podehníváním, hlávka je žlutozelená s téměř hladkými listy. Pro přezimování ho vyséváme koncem srpna až začátkem září (pěstuje se buď z přímého výsevu, nebo z předpěstované sadby, kdy sazenice vysazujeme do prvního týdne v říjnu).

Poloranou odrůdou ledového salátu určenou pro celoroční polní pěstování je hlávkový salát Larsen. Je velmi odolný proti vybíhání a proti plísni salátové, hlávka je středně velká až velká, dobře uzavřená a dobře překrytá listy. 

Polopozdní odrůdou hlávkového ledového salátu typu Batavia je odrůda Kamelot, určená pro celoroční polní pěstování. Hlávka je středně velká, kruhovitá, žlutavě zelené barvy, s jemnou vnitřní strukturou.

Pro celoroční pěstování je určena také poloraná odrůda máslového typu, Panter, hlávky jsou kulaté, středně velké.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se