×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Okrasné česneky záhon obohatí o tvarově zajímavá květenství

Zhruba do poloviny října můžete sázet okrasné česneky, které jsou často neprávem opomíjené. Záhon obohatí o tvarově zajímavá barevná květenství, jež se komíhají na dlouhých stoncích, jakoby se vznášely. Rod Allium (česnek) zahrnuje cca dvě stě druhů. Asi dvacítka z nich se pěstuje ryze pro okrasu. Od většiny svých jedlých příbuzných se okrasné druhy vyznačují výraznějším květenstvím, jejichž barvy přecházejí od bílé přes růžovou, žlutou až po fialovou a sytě modrou. Kvetou zhruba od května do července. Jejich krásná květenství na záhonech a skalkách vystřídají odkvétající rané cibuloviny.

Pěstování okrasných česneků není příliš náročné - rostlinám stačí lehčí půda a nevadí jim sucho, vadit jim bude přemokření a některé druhy, jejichž původním domovem jsou teplejší kraje, v zimě uvítají nastýlku z chvojí. Cibulky nemusíme ze země po zatažení odstraňovat.

Do skalek se hodí nízké druhy, které dorůstají výšky kolem 20 až 30 cm. Ještě nižší je česnek vysokohorský (Allium oreophilum). Mezi nižší druhy patří také česnek karatavský (Allium karataviense), hodí se výborně mezi kameny do skalky. Koule hustých kvítků o průměru 5–10 cm jsou krémové nebo světle fialové.

Do trvalkových záhonů se hodí česneky vyšší, některé z nich jsou však choulostivější vůči mrazu a potřebují zimní kryt. Druhy dorůstající až metrové výšky pak mohou vyniknout i jako solitéry. Výšky 60 cm dorůstá světle modrý nebo fialový česnek Christophův (Allium Christophii), jeho květenství je obrovské, v průměru má hustá koule kvítků až 25 cm a záhon ozdobí od května až do července.

Velmi brzy v květnu kvete jeden z nejkrásnějších a nejoblíbenějších druhů, česnek aflatunský nebo také perský (Allium aflatunense).

Odolným vyšším druhem je například česnek Allium rosenbachianum, jehož květy ve tvaru bambulky mívají průměr i 12 cm.

Slunečnou polohu a zimní kryt vyžaduje česnek narcisokvětý (Allium narcissiflorum), jehož květy připomínají drobné zvonky.

Domácím užitkovým česnekem je dobře známý česnek medvědí (Allium ursinum), který má však také pěkné, bílé kvítky a daří se mu spíše ve stínu.

Divoký česnek medvědí trochu připomíná česnek zlatožlutý (Allium flavum).

"

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se