×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Prastará léčivka, která u nás upadla v zapomnění – kopretina řimbaba

Trpíte-li na migrény, měli byste tuto kopretinu zařadit do osazovacího plánu. 

Kopretina řimbaba neboli řimbaba obecná, je jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků proti migrénám, působí jak preventivně, tak při akutních obtížích. Účinnou látkou je zejména parthenolid, jenž účinkuje jako antagonista serotoninu a na protimigrenózním účinku se podílejí i další látky, zejména silice. Dále obsahuje velké množství vonné silice s pinenem a bornylacetátem, seskviterpenové laktony včetně parthenolidu, chrysanhemonin, deriváty acetylenu, třísloviny a další účinné látky. Užívá se ve formě čaje, nebo různých výtažků.

Dále působí kvetoucí nať řimbaby proti horečce, rozšiřuje cévy, zmírňuje bolesti, stimuluje žaludek a působí i proti revmatu, lze ji využít i při bolestivé menstruaci. Připravuje se z ní také účinné kloktadlo proti bolestem v krku a mírně projímavý čaj. Může se používat samostatně nebo do směsí, její užití se ovšem nedoporučuje v těhotenství. Rostlinu je možné využít i zevně: čerstvou nať podrtíme válečkem, aby pustila šťávu, lehce ji osmažíme na slunečnicovém oleji a horkou přikládáme na břicho při kolikových bolestech nebo na bolavé klouby.

Pyrethrum parthenium, řimbaba obecná je silně aromatická trvalka, dorůstající do výšky až 1 m, původem je z jihovýchodní Evropy. Pěstuje se jako okrasná rostlina, v teplejších oblastech může i zplaňovat. Kvete v červnu až srpnu, pro léčebné účely se sbírá kvetoucí nať na počátku rozkvětu. Můžou mít jednoduché i plné květy, nejčastěji růžové až červené. Jestliže řimbabu po odkvětu seřízneme, pohnojíme a důkladně zalejeme, kvetou na podzim podruhé. Jako prevence migrény se doporučuje sníst denně jeden čerstvý list řimbaby, při léčbě pak dva až tři listy, ne víc. U citlivějších osob by mohla řimbaba vyvolat vznik vřídků v ústech, listy jíme tedy nejlépe mezi chleby, případně je rozmixujeme v nápoji.

Při migrénách můžeme užívat také tinkturu z řimbaby. Při nástupu migrény je doporučeno podávat každou půlhodinu 5-10 kapek v troše vody, po ustoupení záchvatu v léčbě pokračujeme podáváním 10-15 kapek tinktury 3x denně. Do půl roku u tří čtvrtin postižených jedinců díky tomu migréna zcela vymizí nebo se sníží frekvence migrenózních záchvatů a jejich intenzita. Lze použít i nálev připravený obvyklým způsobem v dávkování 125 ml 4x denně, nebo jemně mletý prášek ze sušené byliny 4x denně v množství na špičku kulatého nože.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se