×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

V zimním období citrusy posílí vegetační klid

Jedná se o subtropické rostliny a z toho musíme vycházet i při jejich pěstování. Důležitý je dostatek světla, většině druhů vyhovuje i přímé slunce a v zimě potřebují chladné zimování, aby nabraly sílu. Vhodné je zimovat citrusy v temperovaném skleníku nebo v zimní zahradě, svědčit jim bude i na zaskleném balkonu. V bytě, kde takové možnosti nemáme, pro zimování citrusů najdeme vhodné místo s rozmezím teplot kolem 15–20 °C (například v hale, na schodišti nebo třeba v ložnici, kterou většinou vytápíme přece jen méně než ostatní místnosti).

Ideální podmínky pro úspěšné zimování citrusů bývají i na světlých chodbách bytových domů. Při těchto teplotách citrusy procházejí dobou odpočinku a téměř ustává jejich růst. Jestliže citrusům při těchto teplotách zajistíme dostatek světla (přímo u okna nejlépe na jih či západ), je možné, že jim přes zimu sice opadá menší množství plodů i listů, avšak celkově se je podaří udržet v dobrém stavu. Za teplot vyšších než 20 °C by rostliny stále rostly, avšak za krátkých a často zamračených zimních dnů by pro svůj vývoj neměly dostatek světla, výrazně hůře by pak rostly i v letní sezoně a nově by téměř nenakvétaly. Obzvláště pak trpí rostliny, které mají za těchto podmínek kvůli neopatrné zálivce trvale mokrý substrát (v takovém případě shodí většinu listů i nasazených plodů a květů, mnohdy jim začnou i uhnívat kořeny a rostliny odumřou).

I mezi citrusy však existují výjimky, jako je například kumkvát, kterému celoroční pobyt v teple nevadí. Citrusy vůči suchu bývají odolnější než běžné pokojové rostliny, snesou i několikadenní vyschnutí substrátu. Ovšem potom jim mohou začít opadávat květy i plody. Substrát by proto měly mít v době vegetace stále mírně vlhký, ne však přemokřený. V době vegetace je hnojíme každý týden až čtrnáct dní, nejlépe speciálními hnojivy pro citrusy.

V zimním období zálivku omezíme a povrch substrátu necháme před dalším zalitím proschnout (zaléváme je tedy zhruba jednou za týden až tři týdny – záleží na tom, v jakých teplotách citrusy zimujeme). Přes zimu citrusy nehnojíme. Citrusy v létě snášejí teploty i kolem 30 °C, v zimě naopak většině druhů vyhovují teploty od několika stupňů nad nulou po přibližně 15 °C (optimální teploty jsou 8–10 °C) – tedy podobné podmínky, jaké v té době bývají v jejich domovině.

"
Tag: citrusy

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se