×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

I v prosinci může být zahrada krásná

Zahrada může být krásná a plná barev i v prosinci – opadavé stromy a keře sice již shodily barevné listí, ale nyní aspoň vynikne tvar jejich kmenů a větví. Samy by však působily opuštěně, měly by tady být zastoupeny i stálezelené dřeviny. Pohledné jsou okrasné trávy, před zimou se neseřezávají, které povlávají ve větru a ojíněné jsou skvostem zahrady, ale také chrání střed rostliny před promrznutím. 

Podzimní zahradě dodají šmrnc dřeviny s ozdobnými plody, avšak často se na ně zapomíná, i když plody na větvích často zůstávají dlouho do zimy. Rádi je vyhledávají i ptáčci, které přiláká zahradní krmítko. Řada krásně kvetoucích dřevin se na podzim obsype nápadnými plody.

Ideální do okrasné zahrady je například stálezelená hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea). Tento nenáročný keř se uplatní jako půdopokryvný i popínavý. Oblíbeným opadavým keřem je pámelník bílý (Symphoricarpos albus), který na podzim nese množství bílých až narůžovělých bobulí. Na pěstování je zcela nenáročný a odolný, roste téměř v jakékoli půdě, ideální je pro živé plody.

Záplavou červených bobulí se na podzim obalí skalník mléčný (Cotoneaster lactaeus). Je to stálezelený keř, s tmavozelenými, lesklými a hustými listy.

Oblíbená je také mahonie cesmínolistá (Mahonia aquifolium), vykrajované listy tohoto nízkého, stálezeleného keříku jsou svrchu lesklé a tmavozelené, na spodu sivé. Na podzim přibudou kulaté, modré, ojíněné plody. Oranžové plody má rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides).

Do zimních dní vnesou dobrou náladu ptáci na krmítku, roztomilé sýkorky i všichni další otužilí opeřenci. Nezapomínejte na ně po celé zimní období. Do krmítka sypte pouze vhodnou potravu, žádné zbytky vánočního cukroví nebo strouhanku! Vydržíte-li chvíli bez hnutí, ptáci vás za sklem přestanou vnímat a můžete je obdivovat z bezprostředné blízkosti, může to být i zabavení pro děti, které se mohou naučit ptáčky poznávat (pokud nemáte po ruce chytrou knížku, zalistujte v elektronickém atlase).

Tag: osivo

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se