×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Prosinec už klepe na dveře, na zahradě se ale práce vždycky najde

Jelikož ještě stále nezačalo mrznout a počasí je vcelku příznivé, lze na zahradě dokončit některé podzimní práce, nově vysazené dřeviny si zaslouží kontrolu a péči, můžete si také zajistit čerstvé zimní vitamíny, začít s výsevem pelargonií.

Zejména stálezelené keře a jehličnany v zimě žízní a za mrazivého počasí často trpí suchem - každému stromku či keři dopřejte alespoň 10 litrů na jednu zálivku, aby se voda dostala do hlubších vrstev půdy, ke kořenům. Opadavé stromy a keře díky shození listů výrazně zpomalí všechny životní pochody, nevypařují již vodu listy a mají proto malou spotřebu. Napadne-li sníh a je-li ho velké množství, je třeba jej, zvláště pokud je mokrý a těžký, setřásat z mladých stromků, aby nepolámal větve.

Jehličnany před příchodem zimy svážeme do kuželů. Keře, které by sníh mohl rozlomit, se schovávají pod přístřešky. Proti okusu zvěří chráníme stromky i vinnou révu na vinicích.

Než začne pořádně mrznout, můžete ještě:

- vyplít a dorýt záhony,

- pro rychlení do květináčů odkopnout trsy bylinky a umístit je na teplejší světlé místo,

- shrabat listí,

- přeházet kompost.

Jezírko s rybami nenechte zamrznout. Jestliže není zem promrzlá, můžeme vykopat jámy pro jarní výsadbu dřevin. Na jaře si ušetříme práci, jámy budou pro stromky dokonale připravené, neboť stěny se důkladně okysličí. Jsou-li sazenice kontejnerované, lze je vysazovat dokonce i nyní, pokud je poté důkladně zamulčujeme a chráníme.

V prosinci je možné rychlit řeřichu, naťovou petržel a další bylinky, naťovou cibuli i čekankové puky. V kuchyni tak bude stále dostatek čerstvých zdrojů vitamínů.
Některé druhy vytrvalé
zeleniny lze na záhonech pěstovat i v zimě.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se