×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Kdy začít vysévat zeleninu, květiny či dřeviny?

Připravili jsme pro vás přehledné shrnutí výsevů a výsadby nejoblíbenějších druhů zeleniny, květin i dřevin. 

Únor

Začínáme s výsevy pro předpěstování sazeniček. Časný výsev je vhodný u raného salátu, celeru, brokolice, lilku, paprik, rajčat, cibule a petrželky. Do teplého pařeniště můžeme vysít rané odrůdy ředkviček. Výsev můžeme přikrýt bílou netkanou textilií. Koncem února můžeme v teplejších oblastech nechat naklíčit rané brambory pro jarní výsadbu. Některé druhy květin s dlouhou dobou vývoje je vhodné vysít již nyní. Patří sem lobelka, hledík, plaménka Drumondova, petúnie.

Březen

Na začátku měsíce můžeme ještě vysévat semena paprik a brokolice, je to poslední vhodný termín. Do poloviny března vysejeme semena rajčat a melounů. Za příznivého počasí lze vysévat do pařeniště či fóliovníku karotku, ředkvičky, bazalku a vysazovat předpěstované rané saláty. Při vhodném počasí můžeme v průběhu měsíce přímo na záhon vysévat salát ke sklizni mladých listů. V druhé polovině měsíce lze již na venkovní záhony vysévat mrkev, ředkvičky, petržel, špenát, raný salát, hrách, kopr. Před chladem i škůdci chráníme vzcházející rostliny bílou netkanou textilií. Vysazovat již také můžeme cibuli sazečku. Z květin začneme předpěstovávat sazenice letniček s delší vegetační dobou. Je to třeba aksamitník, čínské astry, kosmatce, slaměnky, smil listnatý, gazánie, nebo hvozdík čínský.

Semena vyséváme na okno nebo do pařeniště. Pokud to počasí dovolí lze koncem března začít s výsadbou okrasných trvalek kvetoucích v létě, lze je zrovna tak rozmnožovat dělením trsů a přesazovat.

V březnu začíná vhodná doba pro výsadbu ovocných stromů a keřů, zvláště prostokořenným sazenicím prospěje brzký termín. Pro meruňky, broskvoně a nektarinky je to vhodnější termín, než ten podzimní. Koncem měsíce se sázejí také sazenice révy vinné a okrasné opadavé listnaté stromy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se