×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Hvězdník je ideální rostlinou pro kouzelné vánoční dekorace

Hvězdník je méně tradiční rostlinnou vánoční dekorací a je to škoda. Máte-li rádi nenáročné, ale exoticky vypadající rostliny, hvězdník neboli Hippeastrum doporučujeme, na pěstování není náročný. Většinou ji v obchodech najdeme pod názvem Amaryllis, ale nenechte se mýlit, jedná se o označení chybné, patřící jinému druhu (Amaryllis belladonna). Zakoupená rostlina s názvem Amaryllis bývá ovšem hvězdník neboli zornice (Hippeastrum).

V první řadě cibuli musíte zajistit kvalitní substrát, ideální je univerzální zahradnický substrát nebo ten pro pokojové kvetoucí rostliny (měl by být vzdušný a propustný). V květináči musíme hvězdníku dopřát vrstvu drenáže, aspoň 5 cm vysokou. Cibule musí být z jedné poloviny až dvou třetin nad zemí, je to nesmírně důležité pro zdárný růst i kvetení rostliny. Po odkvětu cibuli dopřejeme regeneraci, a to pomocí růstu nových listů (díky nim rostlina zpětně uloží všechny své živiny do cibule, a tak se za rok můžete znovu těšit z jejích ohromujících květů).  

Semeníky odstraníme, pravidelně cibuli zaléváme a v době růstu nových listů i přihnojujeme. Nesmíme ji ale přelévat. Nezapomínejte na to, že si lépe poradí se suchem, než kdybyste ji obden zalévali.  

Hvězdník lze v květináči ponechat i v létě, nebo jej lze přes léto vysadit ven do volné půdy, případně i s květináčem umístit ven (letnění). Při vysazení do volné půdy obvykle dojde k většímu nárůstu cibulí a stejně tak i odnoží, které mateřská cibule vytváří. Letníme od května s následným přesunem domů v době před prvními mrazíky, což bývá většinou po polovině září. Koncem září rostliny zcela přestaneme zalévat. Když ztratí všechny své listy, uložte je na místo k odpočinku (můžete je mít v květináči i volně, například jen zabalené v novinách). Zimujeme je při 8 až 14 °C a především v suché místnosti! Takto je ponecháme do doby, než z cibulí začnou vyrůstat nové květní puky, případně listy - doba je závislá na velikosti cibule, odrůdě a vitalitě rostlin. Až se cibulky probudí, začněte novou sezónu jejich zasazením do vhodného substrátu a přenesením do místnosti s pokojovou teplotou, zalijte je a umístěte na světlo. 

A jaké druhy hvězdníku můžete pěstovat?

Mezi velkokvěté hvězdníky řadíme naprostou většinu, jedná se o nejčastěji pěstované exempláře, např. odrůda 'Picotee', 'Benfica', 'Charisma', 'Minerva'.  Mezi nejkrásnější plnokvěté hvězdníky patří odrůdy 'Bingo', 'Nymph', 'Jewel', 'Elvas', 'White Nymph'.  Méně pěstovanými je skupina malokvětých hvězdníků, z nich např. 'Lemon Lime'. Zajímavé novinky se objevují u skupiny cybister, jež můžeme označit jako spíše exotické ('Papilio' a 'Exotic Star)'. Jako nejméně pěstované rostliny jsou hvězdníky ze skupiny trumpet (květy jsou protáhlé do tvaru trumpetky, nejrozšířenější odrůdou je 'Misty').  

"
Tag: amarylis

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se