×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Na zimu je třeba připravit i okrasné jezírko

Než přijdou mrazy, je nutné vyjmout filtrační zařízení a zkontrolovat, jestli nepotřebuje vyměnit nebo vyčistit filtr, prohlédneme i čerpadla, vodotrysky a zdroje osvětlení, zda jsou v pořádku. Jestliže u některého zařízení zjistíme závadu, odneseme přístroj do opravny. Pokud jsou v pořádku, necháme je řádně vyschnout a teprve pak je uložíme. Vypustíme veškerou vodu z vodního systému a kohouty necháme otevřené, aby veškerá voda odtekla a v trubkách nezamrzla, nezapomeneme uzavřít přívod vody.

Potom se budeme věnovat čištění dna - buď pomocí podtlakového vodního vysavače, který odstraní bahno a nečistoty spolehlivě, nebo klasicky ručně. Jestliže nebudeme na zimu jezírko vypouštět, nad hladinu napneme síť proti padajícímu listí. Pokud je jezírko větších rozměrů, nemusíme je vypouštět, stačí vyčistit hladinu od spada­ného listí a přikrýt. Jestliže chováte v jezírku ryby, sledujte venkovní teplotu, při poklesu teplot pod 12 °C přerušte krmení.

Ryby v zimě potravu nepotřebují a není nutné je přikrmovat. Dávejte pozor, hladina nesmí nikdy úplně zamrznout, rybám by pak chyběl kyslík vlivem hromadění jedovatých plynů, které se uvolňují z tlejícího spadaného listí a organických zbytků. Výměnu vzduchu, při zamrzání hladiny, zajistíme prosekáváním otvorů. S klesající teplotou se ryby v zimě zdržují u dna nádrže. Hloubka se doporučuje minimálně 80 centimetrů a velikost nádrže alespoň 4 až 5 m2, aby nedocházelo k promrznutí jezírka až na dno.

Vodní a bahenní rostliny zimu přečkají většinou bez úhony. Choulostivé vodní rostliny, jako např. lekníny přemístíme do nejhlubšího místa nádrže a odstraníme jim listy, abychom tak co nejvíc omezili jejich promrznutí (výška vodního sloupce nad oddenkem by měla být 30 až 50 cm). Jsou-li lekníny vysazeny v mělké nádrži v koši, můžeme je vyjmout a přenést do sklepa. Jestliže vypouštíme starší nádrže, rostliny můžeme na dně ponechat, ale vyčerpáme většinu vody a dno zasypeme vrstvou listí, které přikryjeme pytlovinou. Celou nádrž lze pak pro lepší tepelný komfort zakrýt ještě nějakou izolační deskou. Zejména při dlouhotrvajících silných mrazech kontrolujeme otvory v ledu a také dbáme na to, aby vzduchové čerpadlo mělo stále zajištěno volné nasávání vzduchu.

"

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se