×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

První mrazíky ohlašují příchod zimy, co je potřeba udělat na zahradě, než dorazí v plné síle?

První přízemní mrazíky již většinu letniček spálilo, podobně tak i jiřiny a ostatní kvetoucí rostliny na podzim. Co udělat, aby zahrada vypadala dobře i v době vegetačního klidu? Jak dosáhnout toho, aby byla zahrada krásná i v zimě?

Začít byste měli posledním posekáním trávníku. Před zimou necháváme trávu trochu vyšší. Jestliže je dlouhodobé sucho, neuškodí ji zalít, a to zejména tehdy pokud jste trávník na podzim teprve založili. Trávník je také dobré na podzim vyhrabat. Provzdušněním kořeny trávníku zesílí a tráva lépe odnožuje. 

Letničky, které již záhony spíše hyzdí, vytrhejte a dejte do kompostu, trvalky sestřihněte kus nad zemí, vyndejte ze země jiřinky, kany, begónie, pokud jste tak dosud neučinili i mečíky. Jiřiny před uskladněním ve sklepě nechte řádně oschnout a očistěte je. Během zimy pak kontrolujte, zda hlízy nepřesychají nebo se na nich neobjevují příznaky hniloby či plísní. Napadené hlízy ihned odstraňujeme.

Okrasné trávy stříháme až na jaře, nyní je svažte, budou pěkně upravené, nepoškodí je vyšší vlhkost, tvar udrží i ve sněhu a budou pěknou zimní dekorací. Řádně zavlažte jehličnany, rododendrony a ostatní stálezelené dřeviny – jejich častý úhyn nemají na svědomí ani tolik mrazy jako nedostatek vláhy. 

Fuchsie, muškáty, africké kopřivy a další typické letničky a přenosné balkonové rostliny můžete přezimovat v domácích podmínkách - stačí bezmrazá místnost, kam rostliny přemístíte i s truhlíky či květináči a sestřihnete je několik centimetrů nad zemí. Zálivku omezte, přezimované rostliny stačí opravdu zalít jen párkrát (zejména je-li sklep vlhčí).

Stálezelené přenosné rostliny se spokojí s místem světlým a teplotou kolem deseti až dvanácti stupňů Celsia. Některé rostliny sice shodí listy, ale když v předjaří zálivku zvýšíte, zase obrazí, pak je můžeme upravit sestříháním na potřebný tvar a velikost. Tyto rostliny v zimě nepřihnojujeme.

Květní pupeny ovocných stromů jsou na jaro již nachystané – po Vás se nyní vyžaduje úklid spadaného listí, otrhání mumifikovaných plodů a pěstujete – li broskvoně, nezapomeňte na postřik proti kadeřavosti (například Delan, Dithan), který vás bude čekat ještě dvakrát zjara. Shrabané listí využijete k zateplení pařeniště, přihrnout lze k hortenziím a jiným rostlinám, na nově vysazené cibuloviny, a když pro něj nenajdete jiné využití, přidejte jej do kompostu. Jednotlivé vrstvy materiálu ukládaného do kompostu prosypávejte vápnem, funguje jako dezinfekce. A nezapomeňte, že shnilé ovoce do kompostu nepatří, stejně tak jako napadené a nemocné rostliny, ty raději zlikvidujte jinak.

"
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se