×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Mučenka, krásná popínavka, které se daří i v našich bytech

Budete-li o ni dobře pečovat, odvděčí se oslnivými květy a někdy dokonce i lahodnými plody. Na pěstování je mučenka modrá velmi nenáročná. V bytě mučenku pěstujeme celoročně jako jiné pokojovky. Měla by mít dostatek světla a slunce, pěstujeme ji tedy v květináči, který se vejde na parapet okna, na skříň, do chodby, atd. Zemina může být klasická, pro pokojové rostliny, ale i půda ze zahrádky (snese dokonce i tu s jílem, ne však se žlutočervenooranžovým).

Jde o popínavou rostlinu, takže její šlahouny, které jsou i několik metrů dlouhé, musíme omotávat kolem opory, např. kolem zatočeného drátu. Aby měla rostlina živiny pro růst a květ, každý rok jí přesadíme. Pokud přesazení vynecháte, je potřeba dodat živiny častějším hnojením. Mučenka v zimě často hodně opadává a nevypadá moc dobře, vezmeme tedy do ruky nůžky a ostříháme ji. Na šlahounech ponecháme ale pár zdravých zelených lístků, aby rostlina dále rostla (pokud pár listů neponecháte, není jistota, že poroste). Během vegetace často zalévejte, ale zemina nesmí být stále mokrá, je dobré počkat, až trochu oschne a pak zase zalít. Kdyby vyschla úplně, brzy uhyne nebo alespoň opadá,na druhou stranu rostlina hodně vydrží, tak se toho nebojte. Hnojíme pravidelně - na jaře na růst, v létě na květ (používejte však méně hnojiva než je doporučeno, jinak mučenka roste, ale nekvete).

V zimě rostlina zpomaluje růst, je nejlepší dát jí do chladnější světlé místnosti (15 °C), aby moc nerostla a nevyčerpávala se. Často vykvétá i během prvního roku, není však výjimkou, že vykvete až druhým či třetím rokem. Pokud nechce kvést ani po této době, pomáhá zastřihnutí, na postranních výhonech pak již vykvete.

Chcete-li plody, pak musíte mít ještě jinou rostlinu vyrostlou z jiného semene. Obě rostliny pak můžete pěstovat v jednom květináči, pak může jedna opylit druhou (buď ručně, nebo pomocí hmyzu). Plody dozrávají cca za 2–3 měsíce, v plné zralosti jsou oranžové barvy o velikosti větší švestky. Uvnitř je jedlá červená dužina obalující spoustu křupavých semen. Na léto ji můžeme přenést ven, na slunci bude mít listy menší a světlejší, ale bude častěji kvést, ve stínu bude mít listy sytě zelené a velké, ale zase moc nepokvete. Kdybyste ji na podzim nestačili včas uklidit, vydrží i teploty kolem 0 °C. Pro pěstovaní plodů jsou mimo jiné doporučovány: Passiflora edulis, Passiflora mollissima, Passiflora ligularis, Passiflora maliformis (podobná jablku), Passiflora alata, Passiflora quadrangularis (s plody i více než kilogram těžkými).

"
Tag: exotika

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se