×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Drobné cibuloviny vítají jaro - krokusy, sněženky, hyacinty

Mezi nejoblíbenější drobné druhy okrasných cibulovin patří řebčík, snědky, modřence, bledule, sněženky, krokusy, ladoňky, ladoničky, talovíny, ixie, sasanky a další.

Před výsadbou je vhodné vždy cibulky namořit. Použít lze např. lignohumát, který se využívá především jako hnojivo a namočení cibulek či hlíz před sázením do tohoto přípravku zvyšuje schopnost rychlého zakořenění. Příznivě také ovlivňuje celkový zdravotní stav rostlin i schopnost přirozeně se bránit proti stresovým faktorům, jako je např. přeslunění, stín, pozdní mrazíky, přísušek aj. Je to jednoduché - mořicí kapalinu připravíte z 1 l vody a 10 ml Lignohumátu. Cibulky v roztoku ponecháme 2-4 hodiny, poté je před samotnou výsadbou necháme oschnout.

Pouze na podzim po výsadbě potřebují zasazené cibuloviny dostatek vláhy, aby mohly do zimy dobře zakořenit, poté až na jaře v době intenzivního růstu. Půda, do které budete cibulky sázet, musí být dostatečně propustná a dobře zásobená živinami. Obecně je možné říci, že čím má určitý druh větší a silnější vzrůst, mohutnější olistění a květenství, tím vyžaduje půdu bohatší na živiny. Pro většinu druhů by měla být půdní reakce neutrální. Hloubka výsadby se odvozuje od velikosti cibule, měla by být zhruba 2 až 2,5x větší, než je průměr cibulky.

"Pokud sázíme cibulky okrasných květin do nádob, tak je nutné je přes zimu uchovat v chladné tmavé místnosti."

Nejdříve vysazujeme druhy, které nemají ochrannou vrchní slupku. Ty při delším skladování rychleji vysychají - pokud je skladujete déle, je nutné uložit je v navlhčených pilinách nebo v rašelině). Do první poloviny října sázíme např. sněženky, bledule, řebčíky a kandíky. Krokusy, ladoňky, ladoničky a sasanky vysazujeme během října až začátkem listopadu, nejpozději se vysazují modřence a ixie. Do nádob vysazujte cibulky do určité hloubky podle jejich velikosti. Na dno nádoby nasypte nejprve drenážní vrstvu (keramzit či jemný štěrk). Osázené nádoby necháme přes zimu v chladné místnosti.

Z krokusů můžete vyzkoušet citronově žlutý kultivar Dorothy, krémovou krásku Cream Beauty, nebo např. světle fialový Queen of Blue. Velmi časně kvetou také kosatce, z nichž stojí za vyzkoušení např. světle modrá Katherine. 

Jestliže se v zahradě vyskytují myši, hryzci nebo hraboši, vyplatí se cibulky chránit dostatečně hustým pletivem, kterým je dokonale obestřeme při sázení, nebo je vysazujeme v perforovaných drátěných či plastových košících, které je možné zakoupit. Výtečným pomocníkem při sázení cibulovin, zvláště pak do trávníku, je sazeč, kterým snadno vyrýpneme sloupec zeminy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se