×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Zima už se pomalu hlásí

Stále je ještě čas na výsadbu některých ovocných stromků a drobného ovoce, vysazené mladé stromky před zimou pořádně zalijte (nejen je, vláhu si zaslouží i jehličnany a starší stromy a keře). Zajistěte ochranu kmínků stromů, pokud hrozí, že by je mohla zvěř zničit okusem, zabezpečte je ochranným krytem. Jako ochranu před vznikem mrazových desek na kmeni (teplotní rozdíl mezi mrazivou nocí a denním sluncem v předjaří potrhá pletiva), natřete kmeny stromů na bílo. Navíc ani přezimující škůdci nemají vápno v lásce.

Jestliže máte uleželý kompost, není od věci přidat ho k trvalkám. Prospěje jim jako kryt a hnojivo, ušetříte tak za ta umělá. Pokud je příznivé počasí, můžete ho přeházet. Prázdné záhony zryjte, v zemi můžete nechat kadeřávek, zimní pór, růžičkovou kapustu. Můžete již vysít kořenovou zeleninu (petržel, mrkev), sklizeň bude v příštím roce časnější. Vyčistěte od všech zbytků a zryjte také skleník.

Jestliže se potýkáte se škůdci (např. molicemi), zkuste ho vysířit, pokud v něm nemáte nic založeného k jarnímu použití. Nebude-li mrznout, dají se mu umýt skla, opravit drobná poškození, zkrátka ulehčit si jarní přípravy. Posyp zeminy dusíkatým vápnem zamezí vyklíčení většiny plevelů, měli-li jste vyseté zelené hnojení, ještě je stihnete zarýt do země.

Mimo krmítek, na zimní přikrmování, připravte pro ptáky i budky – najděte pro ně na stromech vhodná místa a pověste je ještě před zimou. V sezóně se vám odvděčí sběrem různých larev a škůdců. S krmením můžete začít, jakmile se o něj ptáčci začnou zajímat, nebo když začne mrznout. Napadne-li sníh, neodklízejte ho z trávníku (na ten byste v době vegetačního klidu měli šlapat co nejméně) ani ze záhonů, pro rostliny je to ochrana proti mrazům a zásobárna vody.

Z jehličnanů sníh setřásejte, aby se nepolámaly. Jestliže je to možné, svažte je, aby si i pod sněhem zachovaly tvar a nerozklenuly se. Stále je čas na přípravu zimní bylinkové zahrádky – část trsů bylinek přesaďte do květináčů. Vhodná je máta, pažitka, šalvěj, rozmarýn a tymián. Rychle rostoucí letničky, jako je majoránka, petrželka, řeřicha, kerblík získáme výsevem přímo do květináče nebo do truhlíku.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se