×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Microgreens během zimy hravě nahradí zeleninu

Než venku vyrostou první ředkvičky a hlávkový salát, pozvěte si do kuchyně microgreens – rostlinky, jejichž stonky a lístky jsou nabité blahodárnými látkami. Fantazii se meze nekladou a klíčit se dá opravdu skoro všechna zelenina. Přečtěte si o microgreens něco více a třeba se do této zdravé varianty zamilujete.

Microgreens patří k několika málo rostlinám, které se dají pěstovat i v zimě. Ta je dokonce jejich hlavní sezónou.
Jedná se o mladé semenáčky zeleniny, květin či plodin. Jsou velmi bohaté na vitamíny, mají netradiční chuť a zároveň působí dekorativně. Uděláte si z nich salát, přidáte je do řady jídel a samozřejmě poslouží jako efektní ozdoba. Navíc si můžete být jisti, že neobsahují žádnou chemii, což je v zimě naprostá výjimka.

Řeřicha, hořčice, červená řepa – microgreens pro začátečníky i pokročilé pěstitele

Řeřicha se dá běžně zakoupit i v supermarketech, ale existují i zajímavější rostliny pro pěstování microgreens. Například asijská listová zelenina, tedy různé typy více či méně aromatických hořčic.
Mezi další velmi populární rostliny pro pěstování microgreens jsou třeba:

Červená řepa je oblíbená nejen pro svou barvu. Mrkev chutná po mrkvi, hrášek překvapivě jako hrášek, brutnák zase připomíná okurku, je křehký a jeho lístky krásně šťavnaté.

Microgreens si snadno vypěstujete sami – to platí hlavně pro řeřichu, rukolu nebo hořčici. Ty je možné sklízet zhruba po deseti dnech, dokud mají jenom děložní lístky. Sklizeň může probíhat i ve fázi, kdy mají rostlinky vyvinutý už minimálně jeden ""pravý"" list. Pěstování pak trvá déle.
Trošku složitější je také pěstování pomalu rostoucích rostlinek, jakou je třeba mrkev, kmín nebo červená řepa.

Na zkoušku si můžete vysít hořčici – postačí urovnaný, utužený a zvlhčený povrch, který na dva tři dny zakryjete, aby k semínkům nešlo světlo. Po odkrytí je naopak vhodné rostlinky přisvětlovat, dosáhnete tak kompaktnějšího porostu, rostlinky budou pěkně zelené a nebudou zbytečně vytahovat (kdyby polehly, začaly by uhnívat).

„Více než polovina běžně dostupného osiva je chemicky mořená a ošetřená proti chorobám. K pěstování microgreens se tak vůbec nehodí!“

Výběr semínek je zásadní – nespokojte se jen tak s ledajakými

Semínka vybírejte opravdu pečlivě. Více než polovina osiva, které běžně seženete, je chemicky mořená, ošetřená proti chorobám. Na pěstování microgreens se tedy nehodí.
Osivo můžete získat i sami z doma vypěstovaných rostlin.
Pro pěstování microgreens si můžete vybrat většinu semen zeleniny, bylinek, plodin i obilovin, fantazii se meze nekladou.
Na talíři se vám budou asi více líbit barevné druhy a rostliny se zajímavými listy nebo vůní. Barevné rostliny obsahují také více vitamínů a karotenu, aromatické listy zase dodají salátům chuť a vůni.

Tag: klíčení
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se