×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vypěstujte si lilii, symbol krásy a čistoty

Když se řekne lilie, každý si představí nádherné exotické rostliny, náročné na péči. I přesto je ale můžete bez větších potíží pěstovat v našich podmínkách. Tyto krásky se vám odmění velkými květy nejrůznějších barev.

Jak si vypěstovat lilie?

Lilie nás okouzlují svými krásnými květy nejen ve volné přírodě (botanické druhy lilií). Nespočetné množství kříženců lze pěstovat jako okrasné rostliny v zahradách a parcích. Vysazujeme je jak do trvalkových záhonů, tak jako solitéry i doplňkové rostliny k různým okrasným dřevinám. Květy zakrslých druhů jsou atraktivním doplňkem skalek, pěstovat je můžeme i v květináčích.

„Lilie představují symbol krásy, čistoty a nevinnosti – i proto patří mezi oblíbené květiny ve svatebních kyticích."

Oblíbené jsou jako řezané květiny do vázy, kde dlouho vydrží. Většina druhů vyžaduje neutrální nebo mírně kyselou (některé však tolerují či přímo vyžadují i vápenitou), propustnou, výživnou půdu (ideální je například směs zahradní zeminy, kompostu, rašeliny a písku v poměru 1:1:2:2). Podloží vylepšíme důkladnou drenáží. Lilie přemokření nesnášejí, dobrá propustnost substrátu je tedy základem úspěšného pěstování. Zemina by ale měla být stále mírně vlhká. Prospívat nebudou ani při dlouhotrvajícím suchu.

Správný výběr půdy a stanoviště je zásadní

Na léto liliím přistíníme kořeny, např. mulčem (kůrou, štěpkou apod.), což i za velkých veder zabraňuje příliš rychlému vysušení půdy. Před výsadbou stanoviště nikdy nehnojíme čerstvým hnojem, mohl by v okolí cibulí zadržovat příliš vody. Při nové výsadbě přidáváme k cibulím dobře vyzrálý, výživný kompost.

Stanoviště liliím vyhovuje slunné až polostinné. Lilie jsou ve většině případů mrazuvzdorné, přesto je ale dobré na zimu je ochránit zakrytím nastýlkou (v zimě by mohlo cibule ohrozit dlouhodobé přemokření zeminy při tání sněhu). Choulostivější druhy je na zimu lepší vyndat ze záhonu a přechovávat je na chladném, ale bezmrazém místě, ve vlhké směsi rašeliny s pískem.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se