×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Čekanka osvěží jídelníček po celý rok - jak na její pěstování

Pokud jste pěstovali čekanku v létě, z vypěstovaných kořenů lze snadno rychlit puky i v zimě. Puky rychlené ve tmě jsou jemné chuti, chuťově lepší než puky rostoucí na záhonu. Kulturní odrůdy kořenové čekanky jsou tradiční tuzemskou polní plodinou.

Původně se pěstovala pro výrobu kávovin, dnes však i pro průmyslovou výrobu polysacharidu inulinu. Obliba zeleninových čekanek (Cichorium intybus var. foliosum) se na české území začala šířit koncem minulého století.

Čekankové puky ze semínka

Na venkovní záhon semena vyséváme až později na jaře (od května do června). Dřívější výsevy mohou vybíhat do květu. Semena vyséváme do řádků vzdálených asi 30 cm od sebe a vzešlé rostliny vyjednotíme na vzdálenost 10 cm, aby kořeny byly dost silné. V příliš řídkých porostech se vyvíjejí kořeny příliš silné, které při rychlení vytvářejí nežádoucí rozvětvené puky.

Sklizeň kořenů probíhá v říjnu, vyrýváme je rycími vidlemi. Po sklizni necháme kořeny několik dní na záhoně přikryté před mrazem. Poté kořenům odřežeme nať asi 3 cm nad hlavou tak, abychom nepoškodili vegetační srdéčko. Vytřídíme kořeny tenčí než 3 cm v průměru, z těch by se nevyvinuly řádné puky. Poté uložíme sklizené kořeny do sklepa, velmi dobře je lze skladovat v polyetylénových pytlích.

Rychlení čekanky

K rychlení jsou vhodné kořeny s průměrem hlavy asi 4 cm, dlouhé 25 až 30 cm. Rychlení v kbelíku je jednoduché. Upravené kořeny stačí vysadit do nádoby s rašelinovým substrátem. Ještě jednodušší postup je však tento. Do kbelíku s vodou kořeny svisle nastavíte těsně vedle sebe a přes držadlo připevníte černou neprůsvitnou fólii. Před zakládáním kořenů do nádob s vodou uřízněte dlouhým kořenům špičky, aby byly stejně dlouhé a mohly vyčnívat stejně vysoko nad hladinu. Voda, kterou přiléváme během rychlení, nesmí nikdy zatopit hlavy kořenů, hladinu vody udržujte asi do 2/3 výšky nádoby.

„Čekanka pochází původně ze Středomoří, ale dnes se již i v našich podmínkách těší velké oblibě. Osvěžit s ní můžete např. letní zeleninový salát.“

Optimální teplota rychlení je 18 °C, při ní puky dorostou ke sklizni během 3 až 4 týdnů. Vyberte vyvinuté puky, odřízněte je i s patkou hlavy kořene, aby se nerozpadly. Kořeny ideálně zkompostujte. Pro celé zimní období si pravidelný přísun puků do kuchyně zajistíte jednak postupným zakládáním uskladněných kořenů k rychlení (od října do března), jednak výběrem vhodných raných až pozdních odrůd.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se