×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Azalky – chladnomilné krásky s nádhernými květy

Nakvetlé pestrobarevné keříky azalek nemusí být jen sezónní záležitostí. Jak se o ně správně starat, aby dlouho kvetly a prospívaly? Rhododendron simsii, azalka, je původem z Číny a Tchajwanu. Zimu by na zahradě, na rozdíl od otužilejších venkovních druhů však nepřežila. Celoroční pobyt ve vytopeném pokoji jí také ale nesvědčí. Vysoké teploty a suchý vzduch v moderních přetopených bytech patří mezi nejčastější úskalí při jejím pěstování.

Jak na pěstování azalky?

V nárocích na pěstování se totiž tato chladnomilná kráska podobá bramboříku. Jestliže azalka, kterou jsme si koupili, teprve nakvétá, postavíme ji na světlé místo, kde se teplota pohybuje mezi 7 až 16 °C.

„Pokud již azalka plně kvete, můžete ji umístit i do teplejšího pokoje, ideálně však do max. 18 °C.

Dobu květu azalce zkrátíte, pokud ji postavíte přímo nad topení, to azalku vyčerpá, takže na jaře připomíná olysalé křoví. Musíte jí najít místo v chladnější místnosti - ložnici, na světlé chodbě, nouzovým řešením může být umístění mezi okny, pokud je zde vhodná teplota (nezapomeňte ale pravidelně vyměňovat vzduch). Pokud již azalka plně kvete, můžete ji umístit i do teplejšího pokoje, ideálně však do max. 18 °C.

Sluneční paprsky

Rostlina nemá ráda přímé slunce, ale krátké osvícení zimními paprsky jí neublíží. Budeme-li uvadlé květy odstraňovat, podpoříme nasazení dalších a dalších. Po odkvětu výhony mírně zaštípneme, aby se azalka větvila a košatěla. Košatá, kvetoucí azalka potřebuje dostatečnou zálivku, substrát by měl být stále mírně vlhký, ale nikoli přemokřený. Azalku lze denně zalévat troškou vody, nebo květináč můžeme postavit na pár minut do kýble s vodou a nechat okapat – u azalek v chladnu jednou či dvakrát týdně, u rostlin pěstovaných ve větším teple obden.

Vyšší vlhkost vzduchu je plus

Také jí velmi prospívá vyšší vzdušná vlhkost. Nikdy ji nerosíme na květy. Zásadní je i kvalita vody, azalka nesnáší vápník a tvrdá voda ji může postupně zničit, ideální je voda dešťová. Hnojíme hnojivem bez obsahu vápníku, mělo být ale bohaté na draslík a železo. Azalku hnojíme jen od jara do podzimu. Azalka, jako jedna z mála pokojovek, miluje kyselý substrát.

Pokud se kořeny v nádobě příliš netísní, hned na jaře ji přesazovat nemusíme, stačí ji přesadit jednou za dva až tři roky. Nekoření příliš hluboko, můžeme proto zvolit širší a mělčí nádobu. V létě azalce prospívá letnění, ovšem pod ochranou koruny stromů, v polostínu, ideálně blízko jezírka, kde jí bude svědčit vlhký vzduch.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se