×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Květiny je možné pěstovat i ve stinných koutech bytu

Dostatečným množstvím světla často nedisponují koupelny, chodby nebo schodiště. I pro tyto prostory však existuje řešení – do stinných koutů bychom měli umístit „pralesovité“ druhy rostlin, ideální jsou například fíkusy, kapradiny, pepřinec, zamiokulkas a podobně. Tyto rostliny si sice libují v neslunečných podmínkách (nesnesou přímé sluníčko), ale do místnosti by alespoň z části denní světlo mělo dosahovat.

Z jakých druhů můžete vybírat?

Kapradí, např. ledviník, netík, sleziník a další se přizpůsobí každému interiéru. Mezi další často pěstované druhy patří např. srpovice (Cyrtomium falcatum) či žebrovice hrbatá (Blechnum gibbum). Husté zelené listy ledviníku (Nephrolepsis) dodají ten pravý šmrnc kdejakému nevlídnému koutu. Je snad nejznámější pokojovou kapradinou. Umístit ji můžete kamkoliv do interiéru svého bytu či kanceláře, nereaguje tak citlivě na suchý vzduch a na přechodné vysýchání substrátu jako většina ostatních kapradin. Snáší dobře stín, párkrát do týdne ho stačí mírně pokropit vodou. Hodí do závěsných nádob.

„Možná budete překvapeni, jaké množství druhů exotických rostlin si vypěstujete i v domácím prostředí.“

Náročný netík

Netík (Adiantum tenerum, A. radianum) je velmi půvabná kapradina s lístky přisedajícími na tenoučké stopky, jsou jemné, drobné, zářivě zelené. Pozor, je poměrně náročný na péči. Nesnáší suchý vzduch, do moderních bytů je tak nevhodný.

Australská pelea

Kapradina pocházející z Austrálie se nazývá pelea (Pellaea rotundifolia), její lístky rostoucí souměrně proti sobě připomínají malé, tmavě zelené penízky. Velice dekorativní je sleziník hnízdovitý (Asplenium nidus). Rostlina, jejíž listy jsou poměrně velké a široké a jasně zelené. Její pěstování není složité. Hodí se zejména do koupelen, kde většinou velmi dobře prospívá.

Neobvyklá parožnatka 

Neobvyklá a atypická rostlina je parožnatka (Platycerium), asi nejefektivněji ji lze pěstovat v závěsné nádobě, kdy listy tvarem připomínající parohy visí dolů. Původně se k nám pepřinec dostal z Amazonie, kde roste zcela volně v tropickém pralese. Je to keříkovitá rostlina s neobyčejným květem, podobným tenké svíčce, má listy pruhované i jednobarevné. Rod zahrnuje cca 1000 druhů, u nás se pěstuje jen jako nenáročná pokojová rostlina – miluje stálé podmínky, proto by měl být na místě, kde se nemění teplota.

Madagaskarský zamiokulkas

Z Madagaskaru pochází zamiokulkas a jeho lesklé zelené listy měří až jeden metr, krásně vyplní tmavý nevyužitý kout místnosti. Kořenokvětka vyšší známá také jako aspidistra nebo domácí štěstí, je stálezelená rostlina z čeledi chřestovitých, pochází z Tchaj-wanu a souostroví Rjúkjú. Má tuhé, sytě zelené a až půl metru dlouhé kopinaté listy, dorůstá výšky okolo 60 cm, květy jsou drobné a popelavě šedé, vnitřní strana korunních lístků je purpurově zbarvená.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se