×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Blahovičník jinak také eukalyptus vypěstujete i v interiéru

V bytě osvěží vzduch, jeho listy totiž velmi příjemně voní a jejich vůně pomáhá i při respiračních chorobách. Pochází z Austrálie, kde v přírodě dorůstá velkých rozměrů a i při pěstování v interiéru si musíte dát pozor, aby vás nepřerostla. Rostlina, kterou si kupujete v obchodě, by měla mít svěží modrozelené listy, jestliže mají listy zbarvení do hněda, byla rostlina umístěna na příliš tmavém místě.

Pěstování eukalyptu ze semínek

Na pěstování není eukalyptus náročný, a jestliže mu poskytneme vhodné podmínky, dožije se mnoha let.
Vzrostlou rostlinu kupujeme ideálně v dubnu až červnu. Ale eukalyptus můžete vypěstovat i ze semen. Před výsevem semen je doporučeno provést stratifikaci. Semena je možné vysévat celoročně (vhodné období je od února do března) a eukalyptus pěstovat jako přenosnou rostlinu v květináči. Semena se vysejí na substrát a jen lehce se zamáčknou. Klíčení trvá 2 až 8 týdnů při teplotě okolo 18 °C. Substrát použijeme běžný zahradnický s přídavkem rašeliny. Eukalyptu vyhovuje rozptýlené světlo a nevadí mu ani nižší teplota. Není ovšem mrazuvzdorný, a tak ho lze jen letnit přibližně od května do září. Na zimu rostlinu umístíme do světlé chladné místnosti s teplotou 10 až 13 °C.

Rostliny včas přesaďte

Na jaře je dobré rostliny přesadit do nové půdy, vhodná je směs květinářské zeminy s jemnou rašelinou. Při přesazování můžete opatrně zakrátit kořeny, abyste omezili bujný růst rostliny. Rostlinu nikdy nesázejte do květináče menšího, než o průměru 25 cm. V letním období lze přemístit blahovičník na terasu anebo na zahradu.

„Na pěstování není eukalyptus náročný, a jestliže mu poskytneme vhodné podmínky, dožije se mnoha let.“

Zaléváme pravidelně, rostlina nesmí být ani suchá, ani přemokřená. Na zimu lze zálivku trochu omezit. Přihnojujeme hnojivem pro pokojové rostliny, v letním období 1x týdně.
Řezem můžeme velice dobře korigovat velikost rostlin i jejich tvar. Ten provádíme podle potřeby v kterékoli roční době. Rozroste-li se příliš, je dobré eukalyptus umístit například do zimní zahrady, pak bude ovšem vyžadovat přesazení do opravdu velké nádoby.
Špatná péče nebo nevhodné stanoviště mohou pro eukalyptus znamenat vyšší riziko napadení škůdci. Nejčastěji ho napadají svilušky nebo červci.
Pokud opadávají eukalyptu listy, je to známka toho, že stojí na tmavém místě nebo je málo zaléván.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se