×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Přírodní lékárna a biokosmetika přímo u vás doma – to je aloe

Aloe vera je rostlina, která je doslova obrovským přírodním zázrakem bohatým na vitamíny. Velmi prospívá našemu zdraví. Lze ji využít v léčitelství, kosmetice, ale i v kuchyni. Má vysoký obsah vitamínu C, E, B, hořčík, zinek, vápník a mnoho dalších důležitých látek.

Pěstování aloe vera

Původ pravé aloe není zcela známý, v současné době je pěstována nebo roste v oblastech téměř celého světa. Vzhledem je aloe (Aloe vera, syn. Aloe barbadensis) podobná kaktusu, patří do čeledi Asphodelaceae. Poprvé ji popsal v roce 1753 Carl Linné. Aloe není náročnou rostlinou na pěstování, jako pouštní rostlina má ráda dobře odvodněnou půdu. Substrát vyberte pro sukulentní rostliny, nebo si zeminu připravte vlastní (ve stejných poměrech smíchejte kompost, listovou zeminu a písek). Občas jí přidejte minerální hnojivo. Miluje sluneční záření, proto jí vyberte stanoviště, kde ho bude mít dostatek.

Rostlinu nevystavujte teplotám nižším, než je 5 °C a průvanu. Nemusíte ani příliš zalévat, je zvyklá na sucho. V zimě zálivka postačí jen jednou za měsíc, jinak jednou týdně.

Léčivé účinky rostliny

Důležité na rostlině jsou její dlouhé, masité a tvrdé listy. Jsou složeny z vnějšího okraje zelené slupky a vnitřní jasně želatinové matice. Vnitřní část je to, co se zpracovává, v oficiální terminologii se nazývá gel, který se dále zpracuje – dá se použít v původním stavu, dá se usušit na prášek či se z něho může připravit šťáva. Aloe vera je využívána již po tisíce let jako léčivá rostlina a její používání se rozšířilo po celém světě, obsahuje aminokyseliny, enzymy, steroly, různé antioxidanty, polysacharidy a další zázračné látky.

„Gel z rostliny pomáhá i v kosmetice, skvěle funguje jako čistící tonikum na pleť, má protizánětlivé látky a pomůže i s problematickou pletí.“

Napomáhá při trávení, žaludečních potížích, upevňuje imunitní systém a pomáhá hojit záněty. Rostlina dokáže prý pomoci i při některých nádorových onemocnění, funguje i jako prevence. Gel je skvělý pro léčbu popálené kůže, na drobnější poranění, odřeniny a infekce, lze ho i sníst, ale musíte dát pozor, aby se slupka i tenká vrstva pod ní dobře odstranila (vrstva pod slupkou totiž obsahuje latex, který má silné projímavé účinky).

Gel z rostliny pomáhá i v kosmetice, skvěle funguje jako čistící tonikum na pleť, má protizánětlivé látky a pomůže i s problematickou pletí. Používá se na zábaly proti suchým lámavým vlasům. Smícháte-li ho s olivovým olejem, budete příjemně překvapeni, jak lesklé a zdravé vlasy budete mít. V kuchyni je možné gel z aloe skvěle využít ve smoothie, do snídaňových kaší nebo zeleninových salátů (opět znovu připomínáme, že slupka musí být perfektně odstraněna, protože by nám latex mohl způsobit žaludeční problémy).

Tag: aloe vera
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se