×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Jedněmi z nejkrásnějších cibulovin jsou lilie, vysazujeme je od konce srpna

Přidat k oblíbeným

Lilie patří k nejkrásnějším cibulnatým květinám. Vyšlechtěno je velké množství nových zahradních hybridů, které vznikly mnohonásobným křížením přírodních druhů. Tyto šlechtěné hybridy překonávají původní botanické druhy nejen svou krásou, ale i odolností k nemocem a přizpůsobivostí k zahradním podmínkám.

Květy lilií nalezneme ve všech odstínech barev kromě modré a černé, mnohé jsou tečkované nebo vícebarevné, některé silně voní, jiné jsou naopak bez vůně. 
Nakombinujete-li více odrůd doba kvetení může být od poloviny června do poloviny srpna. Květy lilií jsou velmi rozmanité, mohou být ploché, miskovité, vypouklé, turbanovité, některé z nich jsou se zvlněnými okvětními lístky, postavení květů může být vzpřímené, otočené do stran nebo sklopené dolů. 

Také výška lililí je velmi rozmanitá. Moou dosahovat 30 i 300 cm, nejčastěji však dorůstají okolo 50 až 150 cm.

"Lilie jsou skvělou ozdobou i vhodné pro řez květů, aranžérům váz a misek skýtají nepřeberné možnosti." 

Většina z lilií je mrazuvzdorných, na jednom stanovišti při dobrých podmínkách vydrží mnoho let. Zvolíme jim plně osluněné až mírně polostinné místo.

Ideálně je sázíme ve skupinkách 3 až 5 cibulí mezi okrasnými keři nebo trvalkami, větší počet pak na samostatný záhon. Liliím nevyhovuje přemokřené stanoviště a proto se jim dobře daří na svažitém pozemku nebo na vyvýšeném záhonu s přirozeným odtokem vody.
V létě cibulím lilií nesvědčí ani přehřátí půdy, proto se snažíme, aby spodní část rostliny byla čímkoli přistíněna, např. mulčem.

Liliím vyhovuje lehčí zahradní zemina obohacená starým kompostem nebo jiným přirozeným hnojivem. Těžší půdy vylehčíme přidáním písku, rašeliny, perlitu apod. Půdní reakce má být neutrální až lehce kyselá. 

Sázíme zdravé cibule, které by měly mít své vytrvalé kořeny. Hnědé, nahnilé či plísněmi napadené části cibule odřízneme ostrým nožem a zaprášíme poprachem z dřevěného uhlí, případně celou cibuli namoříme některým fungicidem. Vhodná doba pro sázení je od konce srpna, do příchodu mrazů a promrznutí půdy by měla cibule alespoň částečně zakořenit. Cibule sázíme tak, aby špička byla asi 10 cm pod zemí, v lehkých půdách hlouběji, v těžších mělčeji.

V době růstu a kvetení potřebují lilie dostatek vláhy, nikdy je však nepřemokřujeme. Při zalévání nestříkáme vodu ani na list a do květů. Po odkvětu lilie již nezaléváme. Lilie hnojíme kompostem nebo běžnými dávkami průmyslových hnojiv jako je Cererit apod., vyvarujeme se použití čerstvého hnoje! 

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se