×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Připravte zahradu na zimu, je nejvyšší čas

Zrýt záhony, zazimovat jezírko, choulostivé rostliny přikrýt nastýlkou z chvojí či slámy.... Než přijdou mrazy, je třeba zahradu dobře připravit na zimu. Stále však můžete i vysazovat a sít.

Pokud u vás nepanovalo příliš větrné počasí, zahradu stále ještě zdobí barevné listí na stromech, poslední květy podzimu, jako jsou chryzantémy, i okrasné plody keřů. Při rytí i hrabání listí si můžete navíc docela příjemně protáhnout tělo na zdravém vzduchu!

Usychající listy chrání živý střed trsů okrasných trav a choulostivých trvalek, na podzim je zásadně nestříháme. Před holomrazy je lepší v zimě chránit i mrazuvzdorné trvalky, mráz jim může poškodit mělké kořeny a bázi rostlin.

Chybějící sníh (který je výtečným izolátorem) nahradí nastýlka ze suché slámy, listí i zbytky sena, či netkaná textilie. Používá se i vzdušné a odolné chvojí – na každé zahradě se většinou najdou přebytečné větve a větvičky jehličnanů.

Dobře poslouží i vrstva kompostu nastlaná kolem rostliny, či jakýkoli jiný mulč. Ochranu proti promrznutí potřebují také venkovní, celoročně osazené nádoby - jestliže jsou umístěné na zahradě, můžete je na zimu zapustit do země, na balkóně či terase je nutné je důkladně izolovat.

" Ochranu před promrznutím je dobré v zimě nabídnout také mrazuvzdorným trvalkám."

Kombinace zimy a nadměrné vlhkosti je nebezpečná pro suchomilné skalničky, jako je například Lewisie. Takovéto choulostivé rostliny přikryjeme shora například sklem, stále však musí mít dostatek vzduchu i světla.

Aby sníh nerozlomil stromy a keře, chráníme je stříškami z prken, nebo je svazujeme do kuželů.

Zazimovat je potřeba i zahradní jezírko. Dostatečná hloubka jezírka zajistí bezpečné přezimování rybám i rostlinám, myslete na to již při jeho budování. Některé teplomilné vodní rostliny, které přes léto jezírka zdobí, je ale nutné přemístit na zimu domů, patří sem například choulostivý vodní hyacint.

Pod stromy a keře můžete mělce zarýt dávku uleželého kompostu nebo hnoje, ideálně pod celou korunou, těsně u kmene, je jemných zásobujících kořínků mnohem méně. Kompost prospěje i jahodám, kde se pokládá mezi trsy, poslouží zároveň jako ochrana před zimními mrazy.

Kompostem či hnojem můžete vylepšit i půdu na záhonech.

Rytí půdy se vyplatí udělat ihned na podzim, nenechávejte je na jaro.  Přes zimu se v půdě lépe rozloží všechny organické zbytky, půda si odpočine, také vzešlé plevele přerytím a obrácením ztratí sílu, do jara obvykle nepřežijí, stejně jako larvy škůdců.

V listopadu můžete ještě vysít rannou karotku, kořenovou petržel, ředkvičkysalátcibuli, půda by měla být výživná a těžší. Pokud výsevy přikryjete bílou netkanou textilií, při jarní sklizni bude mít náskok.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se