×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vyséváme a pěstujeme: cibule ze semen

Dříve se cibule pěstovala výhradně výsevem, výsadba sazečky je výsadou posledních desetiletí. Zkuste si nějakou odrůdu cibule vypěstovat sice pracnější a delší cestou, ale s podstatně lepším konečným efektem. Sortiment odrůd pro vysévání cibule ze semen zahrnuje cibule velmi atraktivní nejen barvou, ale také tvarem a chutí a je rozhodně širší, než při výběru sazečky. Cibule je vitální, trvanlivá, a podstatně déle skladovatelná než cibule vypěstovaná ze sazečky. 

Semena cibule vyséváme v první polovině března (záleží na počasí) do řádků vzdálených od sebe 25 až 30 cm a do hloubky 2 až 3 cm. Vzešlé rostliny vyjednotíme na 8 až 10 cm, aby si vzájemně nekonkurovaly. Cibule potřebuje slunce a záhřevné, spíše sušší, písčitější půdy bohaté na humus. Těžké, jílovité, kyselé a studené půdy nejsou pro její pěstování vhodné a cibule v nich podléhá chorobám. Nemá ráda ani vyšší polohy a vlhčí klima.
Cibuli musíme dopřát dostatek fosforu a draslíku, naopak nesnáší nadbytek dusíku a chlor. Na to je nutné myslet při přihnojování. Nadbytek dusíku v půdě zpomaluje zrání a uskladněná cibule dlouho nevydrží. V období sucha jí musíme zavlažovat, potřebuje pravidelné odplevelování a okopávání, aby byla půda dobře provzdušněná. 

Věnujte pozornost správnému období sklizně – u přezrálých cibulí se častěji vyskytují choroby, předčasně sklizené cibule se zase špatně skladujíCibule se sklízí v době, kdy nať z jedné třetiny až poloviny polehne (zpravidla koncem července). Cibuli vytáhneme a necháme oschnout na záhoně, po několika dnech ji svážeme do svazků a necháme zavěšenou uschnout. Když je cibule suchá, uskladníme ji na chladné a suché místo, s teplotou 0–2 ºC.

Ze široké nabídky semen cibule vám můžeme nabídnout např. odrůdu Karmen. Je to poloraná odrůda cibule, která se vyznačuje ploše kulovitým tvarem, sytě červenou slupkou a příjemně pikantní chutí, dužina je bílá s červenými okraji.
Cibule Zebrune se podobá jak běžné cibuli, tak i šalotce, od ní se ale odlišuje většími plody, má výrazně protáhlý tvar. Její chuť je sladká, ale zároveň značně pálivá.
Cibule Globo je velice výnosná odrůda, vyznačující se velkými plody s hmotností až 750 g (i více), slupka má světle hnědou barvu. Její dužina je bílá s jemnou, nasládlou chutí.
Cibule Zittauer je polopozdní odrůda, cibulky jsou kulovité s hmotností okolo 80 g, slupka je žlutohnědá a tenká.
Cibule Amfora F1 je hybridní pozdní odrůda, plody jsou kulovité, s hnědou slupkou a s hmotností okolo 170 g, je výborně skladovatelná.
Cibule Lisabon je bílá svazková cibulka, která je určená k rané sklizni a přímé konzumaci, cibulky jsou malé a ploché, rychle rostou a jsou velmi chutné. Je možné ji vysévat již od února, první úrody se dočkáme na začátku června. Je v BIO kvalitě. 

Cibule je také velmi ceněna v lidovém léčitelství, kde se využívá především pro své antibakteriální či protizánětlivé účinky. 

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se