×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Bohatá násada cuket si žádá dostatek vláhy a živin

Cukety jsou vděčnou plodovou zeleninou, jež má v kuchyni univerzální použití – v teplé i studené kuchyni, na sladké i slané pokrmy. Nejsou náročné na pěstování, přitom plodí bohatě a vytrvale. Některé odrůdy cuket jsou také dekorativní.

A jak tedy cukety správně pěstovat, abychom se dočkali nejen velké, ale hlavně zdravé a chutné úrody?

  • Za suchého počasí cukety zalévejte odstátou, nejlépe dešťovou vodou.

  • Při násadě plodů potřebují rostliny dostatek vláhy a výživy.

  • Pro hnojení jsou ideální organická hnojiva nebo rostlinné výluhy bohaté na draslík.

Jestliže rostliny nepěstuje v mulčovací textilii, je vhodné půdu pod nimi mulčovat organickým materiálem. Vrstva nesmí být příliš silná, aby se pod ní neskrývali slimáci a aby nezahrnula krček rostlin.

Plody podložíme suchým mulčovacím materiálem (slámou, pilinami), nebo prkénkem, dlaždicí a podobně, aby na vlhké zemi neplesnivěly.

Cukety sklízíme, když dorostou délky od 7 do 15 cm, nejvýše pak 20 cm. Menší plody jsou lahodnější a o dostatečný objem úrody se včasnou sklizní nepřipravíte, nebojte se. Když na rostlině žádné plody neuzrají, nasazuje rostlina plody stále nové a nové, aby zajistila semena pro příští generaci.

Plody sklízejte v rukavicích a tričku s dlouhým rukávem, protože lodyhy i listy rostlin jsou často posety ostny nebo tuhými chlupy.

Cukety od rostliny odřezáváme ostrým nožem, ponechte na nich několik centimetrů dlouhou stopku, vydrží pak v chladu kvalitní i několik dní.

Je-li teplý podzim, sklizeň u později vysetých rostlin může probíhat velmi dlouho. Poklesne-li teplota pod 4°C cukety ztrácejí na kvalitě a mívají poškozenou slupku. Musí se sklidit včas, případně rostliny chráníme netkanou bílou textilií.

Cukety jsou výtečné nejen v teplé kuchyni, na smažení, zapékání i fritování, ale i zasyrova do zeleninových salátů, výborná je polévka nebo třeba pomazánka. Neztratí se ale ani při přípravě různých buchet a koláčů.

K chorobám jsou rostliny poměrně odolné, za horkého a suchého počasí je někdy může napadnout plíseň okurková (rostliny pak špatně rostou a na listech se objevuje šedavý povlak). Prevencí je stabilní zálivka, stále mírně vlhká půda, a samozřejmě i celkově dobrá kondice rostlin. Napadené listy je nutné ihned odstranit. Lze použít fungicidy nebo přípravky na přírodní bázi (rostlinné oleje), které odolnost proti plísním rovněž zvyšují. Na rostlinách i plodech si rádi pochutnávají slimáci. Mšice pak mohou na cukety přenést virovou mozaiku.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se