×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Bylinkami proti komárům

Komáři nám dokáží velmi znepříjemnit příjemné venkovní posezení nebo sportovní aktivity. Zejména pak, trávíme-li léto v blízkosti vody. Lépe než používat chemické přípravky a repelenty je obrátit se na pomoc k přírodě. Komáry a další obtížný hmyz spolehlivě odežene vůně některých bylinek. Třeba máte zrovna některou z nich na záhoně?

Aby se vám létající obtížný hmyz vyhnul obloukem, zkuste vratič obecný. Často je označován jako plevel, ale tato nepříliš nápadná rostlina s výrazným žlutým květenstvím byla dříve používána jako léčivka.
Vědeckými studiemi se však prokázalo, že léčivých látek obsahuje jen málo. Zato obsahuje látku pyrethrum, kterou lze použít jako přírodní odpuzovač proti hmyzu. Nejen komáři, ale i moli a mšice jej dobře rozpoznají a rostlině se zdaleka vyhnou. Vratič obecný můžete naaranžovat do kytic a postavit je na okno i do místnosti.

Plectranthus amboinicus, díky velmi výraznému aroma se mu přezdívá mexický eukalypt či kubánské oregano, je u nás známý jako rýmovník. Tato bylinka nejen, že zažene rýmu, ale spolehlivě odpudí i hmyz. Roste do výšky okolo 20 cm a výhony mohou být dlouhé až 1 m. Má okrouhlé, plastické, dužinaté listy, které jsou pokryté stříbrnými chloupky.
Listy vydávají sladkou vůni, s podobným aroma jako oregano, ucítíte však i něco z meduňky, máty, kafru i eukalyptu. Odpuzuje komáry, mouchy i další obtížný hmyz.
Postavte jej do blízkosti postele nebo na okno a hmyz nemá šanci. Listy využijete i k léčbě rýmy a horních cest dýchacích.

Hmyz zažene i levandule. Natrhat ji můžete do vázy, sušenou zavěsit do oken nebo prostě rostlinky vysázet na terasu nebo do záhonu kolem místa, kde během letních večerů nejčastěji sedáváte.
Levandule vás potěší i jinak, její květy mají i v kuchyni mnohostranné využití. Můžete je přidat do džemů, udělat z nich ocet i sirup, přidat je do sušenek. Nepřekonatelný je levandulový cukr, chuťové buňky potěší v letních parnech i levandulová zmrzlina.

Další vhodnou letničkou jsou také afrikány. Jsou skutečně pěstitelsky nenáročné, zvládají extrémní sucho i promáčenou půdu. Jedinou věcí, která aksamitníky opravdu ohrozí, jsou slimáci, ti je dokážou zpucovat tak, že z rostliny často zůstane jen kořen ukrytý pod zemí. Lze je pěstovat na záhonech i v truhlících. Nejen že odpuzují hmyz jako jsou mšice a komáři, ale vysaďte je i tam, kde bojujete s háďátky, těm také afrikány nevoní.

Eukalyptus krásně vypadá a zároveň blahodárně působí na naše zdraví. Pěstovat lze jako pokojová rostlina nebo jej můžete umístit i do zahrady, ale spíše jako přenosnou rostlinu. Rostlina produkuje éterický olej, aby ochránila své listy před nenasytným hmyzem a svěží vůně eukalyptu tak může pomoci uchránit i vaši zahradu, terasu nebo balkón před nálety komárů a jiného obtížného hmyzu. Pokud umístíte větvičky do šatních skříní, pomohou vám proti šatním molům.

Pokud by vám některá z vůní bylin opravdu vadila, můžete použít i jiné přírodní produkty. Do oken se hodí třeba květy sušeného šeříku nebo listy čerstvého ořešáku, které také spolehlivě odpudí obtížný hmyz.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se