×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Zahradní aromaterapie

Rostliny se silným aroma jsou vynikajícím doplňkem každé zahrady nebo terasy. Přirozeně uvolňují éterické oleje do vzduchu, takže si v podstatě můžete aromaterapie užívat po celý rok.
Použít je lze i při domácí bylinkové léčbě nebo při vaření. Éterický olej si však můžete pořídit již hotový a přidávat 3–5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. 
Všichni ale víme, že nejlépe voní právě ty bylinky z naší zahrádky.

Tradiční složkou aromaterapeutických výrobků i parfémů je jasmín. Jeho bílé aromatické květy rozkvétají večer a po západu slunce vytvářejí povzbuzující vůni.
Jasmín se používá také do čajů. Je jedním z nejvýznamnějších olejů pro nervové uklidnění a proti depresi, uvolňuje strach, napětí, neklid a úzkost, povznáší ducha, harmonizuje menstruaci, jako děložní tonikum pomáhá při porodu, působí afrodiziakálně.

"Éterický olej z listů meduňky působí při nespavosti, nervozitě a depresi."

Hledáte-li rostliny, které krásně voní, nemůžete se splést s meduňkou.
Se svou příjemnou citrónovou vůní, která příznivě působí na lidskou psychiku, zastává čestné místo v každé bylinkové zahradě. Z listů se připravuje osvěžující čaj, sušené je lze použít do potpourri. Listy sušte zavěšené ve svazcích vzhůru nohama mimo dosah přímého slunečního světla. Éterický olej z listů meduňky má výrazné zklidňující účinky, působí při nespavosti, nervozitě, hysterii, neklidu, depresi a srdečních potížích, reguluje funkce jater a žaludku (vředy, žaludeční neuróza, nevolnost).

Zpočátku se meduňka pěstovala zejména v klášterních zahradách. Odtud jsou také, podle dostupných informací, první zmínky o tzv. karmelitánských kapkách, což je meduňková tinktura proti žaludeční nevolnosti. Jejich výroba není nikterak těžká. Dvě hrsti meduňky smíchané s citrónovou kůrou, koriandrem, muškátovým květem a skořicí zalijeme kvalitním alkoholem, koňakem nebo vodkou. Necháme asi týden vyluhovat na slunečném stanovišti a poté přecedíme do lahví a uchováváme na tmavém a chladném místě. Zevně tento meduňkový zázrak pomáhá také při zhmožděninách, bolestech hlavy či revmatismu.

"Šalvěj je pro nás pomocníkem v období podzimních a zimních nečasů"

Mezi byliny se známými účinky zlepšujícími náladu patří šalvěj. Látky obsažené v šalvěji prospívají zdravému fungování dýchacích cest, přirozené obranyschopnosti i normálnímu procesu trávení. Je pro nás pomocníkem v období podzimních a zimních nečasů. Působí na normální vyrovnané pocení a vnitřně se používá k harmonizaci hormonální rovnováhy u žen v přechodu a v období před menstruací. Lokálně je využívaná šalvěj ve formě obkladů na kůži nebo při kloktání. Vůně šalvěje uklidňuje nervy, snižuje stres a dokonce zlepšuje paměť. Esenciální olej získaný z listů šalvěje je bohatý na antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se