×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Bylinky do kuchyně – kmín

Kmín kořenný je tradiční rostlinou a naši kuchyni si bez něj nedovedeme představit. V kulinářství a léčitelství je používán bezmála 5 000 let.
Pěstuje se jakou dvouletka. Někdy může být i víceletý, to závisí na způsobu pěstování. Vytrvale rostou také plané odrůdy kmínu kořenného.

Rostlina má 30 až 100 cm vysokou lodyhu, květenstvím je složený okolík a plodem je vejčitá, ze strany silně smáčknutá, světle až tmavohnědá dvojnažka. Silice se vytváří v siličných kanálkách, které jsou na plodech.

Semena kmínu vyséváme v březnu a dubnu, sejeme je do čtverců zhruba 30 x 30 centimetrů. Ke svému růstu potřebuje propustnou, jílovitohlinitou půdu, bohatou na vápník, teplo a světlo. Pravidelně jej přihnojujte a půdu kolem něj zbavujte plevele. Měl by mít dostatek vláhy. Sklízet budete druhý rok po vysetí, první rok se na rostlince objeví lístky, po kterých po odkvetení zbydou malé tmavě hnědé nažky. Rostliny sklízíme celé v červnu či červenci a zavěšené je sušíme nažkami dolů. Po usušení z nažek vydrolte zrníčka kmínu. Skladujte jej na tmavém a suchém místě.

Kmín má vysoký obsah éterických olejů (mj. karvon alimolen), které stojí za jeho charakteristickou vůní a chutí, dále flavonoidů, tříslovin, bílkovin, je zdrojem vlákniny, minerálů (vápník, draslík, železo, měď, hořčík, zinek, mangan, selen) a vitaminů A, B, C, E a K.

V lidovém léčitelství se používá především jako prostředek proti nadýmání a plynatosti. Dobře působí na trávení, podporuje aktivitu žaludku a střev, uklidňuje podrážděný žaludek, zabraňuje křečím hladkého svalstva, podporuje vylučování žaludečních šťáv a žluči. Podporuje obnovu střevní mikroflóry po užití antibiotik.
Kmín lze použít i k osvěžení dechu.

Je močopudný, proto je i dobrým pomocníkem při snižování tělesné hmotnosti a očistě organismu.
Usnadňuje léčbu zánětu dýchacích cest, ulehčuje vykašlávání hlenů, v kombinaci s cibulí se také užívá jako přírodní lék proti kašli.
Kmínový čaj podporuje laktaci, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a zároveň miminku pomáhá proti nadýmaní.
Kmín pomáhá při léčbě revmatismu, podporuje pevnost kostní a kloubní tkáně, udržuje naše klouby a kosti zdravé. Kmín může pomoci i se snižováním hladiny cukru a cholesterolu v krvi.

Věděli jste, že jedna lžička drceného kmínu obsahuje 17 % doporučené denní dávky železa?

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se