×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Bylinky a jejich využití

Některé bylinky lze touto dobou již přímo vysévat na záhonky, jiné si můžete předpěstovat doma v květináči a přesadit až později. Tento článek je však o jejich využití – nejoblíbenějších možnostech, jak si lze z různých bylinek připravit účinný prostředek na případné zdravotní obtíže.

Čaje
Jejich příprava patří určitě mezi nejstarší způsoby úpravy léčivých bylin a je také jednou z nejjednodušších. Podle toho, z jaké části rostliny se čaj připravuje, se řídí jejich příprava. Při většině onemocnění se doporučuje pít malými doušky 2–3 šálky čaje denně. Čaj má být teplý, ale nemá se nikdy ohřívat v mikrovlnné troubě. K oslazení by se neměl používat rafinovaný, průmyslově vyráběný cukr, ale vždy pouze med nebo surový cukr.

Nálev
Příprava především z listů, květů a výhonků léčivých bylinek, a to tak, že se čerstvá nebo sušená zalije vroucí vodou (obvykle asi 2 polévkové lžíce bylinky na 300 ml vody) a nechá se 5–10 minut vyluhovat a pak se slije. Nálev se buď pije, nebo se s ním při vnějším použití navlhčí obklad, který se přiloží na postižené místo.

Odvar
Příprava většinou z oddenků nebo kořenů. K výluhu účinných látek je zapotřebí většího úsilí. Bylinku, kterou nadrtíme, vyluhujeme v nádobě s vodou asi 20 minut za slabého varu, pak ji necháme ještě asi 5 minut v odstavené nádobě a teprve potom slijeme.

Výluh za studena
Užívá se tehdy, kdy léčivé bylinky obsahují látky, které by se mohly teplem zničit. Při jeho přípravě se přelijí 2 polévkové lžíce bylinky 300 ml studené vody a nechají se vyluhovat přes noc, poté se výluh slije a používá se stejným způsobem jako nálev nebo odvar.

Ústní voda
K uzdravení narušené ústní sliznice přispívají přípravky ke kloktání a vyplachování ústní dutiny a krku. Mívají většinou adstringentní (stahující) účinky. Jako ústní vody můžeme proto použít odvary nebo výluhy některých léčivých bylinek s těmito účinky. Bylinky louhujeme 15–20 minut, poté výluh zchladíme a 100 až 150 ml použijeme ke kloktání nebo výplachu.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se