×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Jak na pěstování česneku

Česnek je snad největším darem přírodní medicíny. Již v 19. století byly objeveny jeho antibakteriální účinky a jako takový ho můžeme i dnes použít na celou řadu zdravotních potíží. V neposlední řadě ale skvěle chutná a nemá ve světě zeleniny snad žádného konkurenta. Jako u každé zeleniny, platí i u česneku, že ten doma vypěstovaný se žádnému nevyrovná. Pokud máte kousek volné půdy, stojí za to sehnat kvalitní sadbu a pustit se směle do toho. V dnešním článku jsme pro vás shrnuli nejdůležitější informace ohledně pěstování sadbového česneku.

Ihned po zakoupení, jakmile jsou palice rozdělené na jednotlivé stroužky, je česnek možné namořit, tedy klidně již v září. Během 12 hodin po namoření je nutné stroužky vysušit a uložit do doby výsadby na suchém, větraném místě.

Proti nejčastějšímu škůdci, vlnovníku česnekovému, je dobré namořit česnek po dobu 2–3 hodin v přípravku Sulka, což je koncentrát síry, který ochrání sadbu také proti plísním a houbovým onemocněním. Namoříme-li česnek v Sulce dříve, je lepší před vlastní výsadbou namočit jednotlivé stroužky asi na 1 hodinu do vody a po oschnutí co nejdříve vysadit.

"Česnek je před výsadbou dobré namořit a zasadit až těsně před zamrznutím půdy. Vyhneme se tak napadení škůdci a plísněmi."

Obecně platí, že nejúčinnější obranou proti napadení sadby je pozdní výsadba česneku – nejlepší termín výsadby je den před zamrznutím.

Česnek je zelenina druhé tratě. Pokud není pozemek dostatečně vyhnojen k předplodině, pohnojíme ho před výsadbou Cereritem. Na počátku vegetace, ve druhé polovině dubna, v polovině května, po odhlávkování přihnojujeme pouze dusíkem. Je-li sucho, česnek zavlažujeme ihned po výsadbě. Zvýšené nároky na vodu má česnek od poloviny května do poloviny června. V průběhu vegetace rozrušujeme půdní škraloup a mezi řádky udržujeme kyprý povrch. Pravidelně odstraňujeme plevel.

Před vlastní sadbou vyřadíme stroužky poškozené nebo napadené nějakou chorobou a všechny ostatní zasadíme. Aby stroužky nebyly v půdě napadány fuzáriem, teplota půdy by měla trvale klesnout pod 9°C. Sázíme do sponu, podle odrůdy 5 – 12 x 20 – 40 cm, hloubka výsadby asi 6 cm. Po výsadbě pozemek uválíme a zavlažíme.

Sklizeň "paličáků" se provádí v době, když jim zbývá pět dužnatých listů - mohou být i žluté. Česnek „nepaličák“ sklízíme, když asi polovina rostlin má nať položenou na zemi.
Česnek sušíme s natí nebo alespoň s její podstatnou částí, sušení trvá minimálně měsíc. Rostliny svážeme do svazku a rozvěsíme na zastíněné místo s dobrým prouděním vzduchu. Po vysušení nať odřízneme asi 3 cm nad cibulí, kořeny zkrátíme asi na 0,5 cm.

Vytříděné cibule uložíme na suchém větraném místě.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se