×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Ocúny, typické podzimní krásky

Ocúny jsou nádhernými typickými posli podzimu. Od srpna do konce října vykvétají v nejrůznějších odstínech bílé, fialové a růžové a vytvářejí tak nádherně zbarvené květinové ostrůvky. V podzimní zahradě je skvěle doplní ostatní pozdní trvalky, jako jsou chryzantémy nebo podzimní astry. Často se ocún (Colchicum) plete se šafránem (Crocus), který ale kvete až zjara. 

U ocúnů přímo z půdy vyrůstají stvoly dlouhé až 20 cm, které nesou pohárkovité květy. Sázet je můžeme mezi půdopokryvné rostliny, pod dřeviny nebo do štěrkových ploch. 

Zatímco šafrán kvete z jara, ocúny (Colchicum) jsou typickou podzimní květinou a zakončují sezónu.

Pozor! Ocún je prudce jedovatý a může způsobit i smrt, kdežto šafrán je chráněnou rostlinou, z níž se vytváří ono bájné koření. Rozdíl bychom na první pohled možná nepoznali, ocún má však 6 okvětních tyčinek, zatímco šafrán jenom 3. Šafrán po odkvětu vytváří listy, které přečkají zimu, na ocúnu raší listy až na jaře.

Nejvhodnější období pro výsadbu naháčků, jak se ocúnům lidově říká, je od srpna do konce října. Ideální stanoviště je v polostínu, s půdou bohatou na živiny. Cibulky se vysazují do hloubky asi 15 cm.
Na počasí závisí, kdy se otevřou první poupata. Platí jednoduchá úměra: čím nižší jsou teploty, tím dříve se krásné květy objeví.

Máte-li ocúny zasazené v trávníku, měli byste po výsadbě (anebo v dalších letech už od poloviny srpna) se sekačkou objíždět místo, kde rostou, aby první poupata neskončila na kompostu.
Po odkvětu se rostlina zatáhne. Postranní výhony se přemění v nové květní hlízy, z nichž v dalším roce vyraší další postranní výhony. Tak vznikne časem hustý koberec květů.

Ocúny o sobě znovu dají vědět na jaře. Podlouhlé listy jsou uspořádány do růžice okolo zeleného semeníku, který se vytváří od května do července. Letní měsíce přečká ocún v podzemní hlíze, aby na podzim znovu rozkvetl. V závislosti na druhu a odrůdě se květy začínají objevovat již od srpna.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se