×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Na jaře by bylo pozdě! Cibuloviny do nádob sázejte již nyní.

Květináče, truhlíky, misky, proutěné koše, staré kovové nádoby a vůbec jakékoliv nádoby, které máte k dispozici, můžete nyní osázet a na jaře je umístit do zahrady nebo na terasu. Výběr druhů, odrůd a barev cibulovin je mnohem vyšší, než když si zakoupíte již osázené mísy v zahradnictví a navíc, určitě ušetříte.

Narcisy, krokusy, tulipány, hyacinty, modřence a další cibuloviny, to jsou zářivé barvy a možnost nepřeberného množství různých kombinací. Vyjímat se budou na okenním parapetu, terase i balkóně.

Na co bychom neměli zapomenout při nákupu?

Cibulky nebo hlízy rostlin, nádoba, sázecí lopatka, případně výsadbový košíček, vhodný substrát, hnojivo. Nezapomeňte na dobrou drenáž a odtokové otvory v nádobě! Cibule vysazujeme do dvojnásobné hloubky, než kolik činí jejich výška. Drobnější cibulky vysazujeme do hloubky asi 10 cm, ty větší pak asi 15 cm hluboko. Přirozenějšího vzhledu dosáhnete, když vysadíte několik kusů cibulek od jednoho druhu do jednoho „hnízda“, než když budete vysazovat cibulky po jedné.

Vyberete–li si nádoby o hloubce a šířce alespoň 30 cm, cibulky můžete vysazovat ve více vrstvách, což je ve výsledku velmi efektní. Nádoba bude hustě vyplněná postupně se rozvíjejícími květy. Do takovéto nádoby se vejde například: 10 cibulí narcisů, 12 cibulí tulipánů a 16 cibulí krokusů.

Na dno nádoby dáme vrstvu drenáže (štěrku, hrubého písku, keramzitu nebo hliněných střepů). Na drenáž nasypeme 8–10 cm kypré zahradní zeminy, promíchané s trochou písku, případně rašeliny. Na substrát položíme největší cibule, tj. tulipány, hyacinty apod. Cibulky by se neměly dotýkat. Přidáme přibližně 15 cm substrátu a na ni položíme středně velké cibule, například narcisy. Pokusíme se je umístit nad mezery mezi spodními cibulemi. Přidáme dalších 5 cm substrátu a na ni položíme nejmenší cibulky krokusů, modřenců či zakrslých narcisů a zasypeme nejvýše 5 cm silnou, poslední vrstvou substrátu. Substrát udržujeme velmi mírně vlhký.

Na zimu osázené nádoby přeneste na chráněné stanoviště s teplotou 5–10°C (nádoby nesmí promrznout) a zakryjte je chvojím.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se