×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Co možná nevíte o tulipánech

Nádherné květy tulipánů jsou odjakživa spojovány s Nizozemím. Pravdou však je, že jejich původ sahá hluboko do historie Perské a Osmanské říše, kde byly poprvé kříženy z divoce rostoucích druhů někdy okolo 10.století.
Od té doby ušly tulipány dlouhou cestu. Byly vyšlechtěny nové druhy, které způsobily až takové mánie, kdy je lidé byli schopni kupovat i za cenu nové nemovitosti.
I přesto, že nyní existuje asi 8 tisíc různých odrůd těchto nádherných květů, jsou neustále šlechtěny nové a nové kultivary. 

Monopol na produkci tulipánů skutečně v současnosti drží Nizozemí, kde je pro pěstování těchto květin ideální půda a podnebí. Z Holandska se tak každoročně exportuje kolem 2,5 miliard tulipánových cibulí.
Do nizozemského tulipánového byznysu jsou zařazeny také turistické květinové atrakce. Za zmínku stojí třeba park Keukenhof, kde byla z původní malé bylinkové zahrádky vybudována skutečně majestátní podívaná. Pokud jste milovníci tulipánů, nenechte si tuto nádheru na jaře ujít. 

Pestrost barev a tvarů tulipánových kultivarů je nyní opravdu obrovská. Existují tulipány snad všech barevných kombinací, které si jen dokážeme představit. Jediná barva, které se do dnešní doby nepodařilo dosáhnout je pravá černá. Nejtmavší odrůdou je prozatím druh Queen of Night, velmi temně fialový tulipán se sametovými květy. 

Experimenty s barvou květů měly v minulosti, zejména během nizozemské mánie, velký dopad na ceny odrůd tulipánů. Tehdejší "šlechtitelé" tak užívali zvláštních alchymistických technik, například nakazili cibule virem přenášeného mšicemi, díky kterému se květy tulipánů stávaly vícebarevnými. Není nutné dodávat, že tento a jiné experimenty nepatřili k nejzdravějším a cibule tulipánů velmi oslabovaly.
Dnes jsou již techniky šlechtění na zcela jiné úrovni, proto se na trh ve většině případů dostávají pouze zdravé a kvalitní cibule.

Blíží se podzim a to je to správné období k zasazení cibulí těchto nádherných květů. Na eshopu Semena.cz naleznete širokou nabídku tulipánů, různých barev a tvarů. U každé odrůdy naleznete podrobný popis včetně návodu na pěstování. Jednotlivé druhy tak můžete pohodlně zkombinovat podle velikosti rostlin a doby květů a zkusit si na zahradě vytvořit vlastní zákoutí, které bude připomínat krásu nizozemských parků.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se