×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Brambořík je oblíbenou vánoční květinou

Za typickou vánoční květinu je považována vánoční hvězda, ale brambořík si získává také stále větší oblibu. Přinášíme Vám několik rad, aby brambořík zdobil váš domov déle, než jen na Vánoce, možná i další roky, vytvoříte-li pro něj ideální podmínky k životu.

Původem jsou bramboříky ze Středozemní a Malé Asie. V podstatě jsou vysokohorskými rostlinami, nepotřebují proto vysoké teploty. Ale mrazuvzdorné nejsou a u nás se pěstují pouze jako pokojové rostliny.

Zakoupíte - li si novou rostlinu, nechte ji nejprve několik hodin na chodbě nebo ve světlém sklípku, aby si zvykla na nové prostředí. Pro rozkvetlý brambořík je ideální teplota 16°C. Při vyšších teplotách rychle odkvétá a nové květy už nenasadí. Květináč s kytkou umístěte tedy na severní okno ložnice nebo haly a dopřejte květině dostatek čerstvého vzduchu (ale ne průvanu).

Bramboříku musíme zajistit dostatek vláhy, v žádném případě ho však nezaléváme na listy a hlízu. Vhodná je spodní zálivka, tedy do misky a pokud možno by voda měla být měkká, nejlépe dešťová. Když substrát proschne, zvadlé listy začnou žloutnout a květů už se nedočkáte. Brambořík nemá rád rosení, i když miluje vyšší vzdušnou vlhkost. Jednou za dva týdny přidejte do zálivkové vody plné hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny.

Chcete-li brambořík pěstovat i dále po odkvětu, postupně omezujte zálivku. Když už květina nenasazuje nová poupata, což je obvykle v dubnu, začíná její vegetační klid. Hlízu vyjměte z květináče, očistěte ji a nechte odpočívat na stinném místě. Přibližně po měsíci, když se na hlíze začnou objevovat malé lupínky, vložte ji zpět do květináče, dejte nový substrát a začněte opatrně zalévat. Po pár týdnech se začnou tvořit malé lístečky i špičatá poupátka. Rostlinku i s květináčem nechte na zahradě a pak ji v září přestěhujte domů na chladné světlé stanoviště. Zalévejte, dopřávejte dostatek čerstvého vzduchu, občas pohnojte a na Vánoce se vám brambořík opět odmění bohatostí květin.

Jakmile některý květ odkvete, ihned ho odstraňte, ale pozor, ne uštípnutím nebo ustřižením, ale odtrhnutím u hlízy, kde je stonek ztenčený. Pokud bychom odkvetlé květy neodstranili, začala by se tvořit semena a rostlina by přestala nasazovat nové květy. Necháte-li na rostlince zbytky stonku, s největší pravděpodobnosti jej napadne plíseň (nejčastěji plíseň šedá), která dokáže za pár dní zlikvidovat celou rostlinu. Stejně tak odstraňujte i uvadající listy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se