×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Zkuste si vypěstovat muškáty ze semen. Výsev probíhá již v lednu!

Pěstování rostlin ze semen rozhodně stojí za vyzkoušejí. Je to sice časově náročnější proces, avšak radost z prvních klíčků je nepopsatelná!
Na trhu každoročně přibývá mnoho odrůd rozmanitých druhů a kříženců pelargonií, které oslňují barvami, tvary květů i listů. Proto by byla velká škoda některé z nich nevyzkoušet.

Semena muškátů jsou velmi drobná, proto se je snažte do výsevního substrátu v nízké misce vysít tak, aby nebyla příliš blízko u sebe. Pak by bylo nutné malé rostlinky protrhávat.


Substrát je vhodný lehký, určený k výsevům a množení rostlin ze semen. K výsevům se také skvěle hodí perlit, což je lehká směs pufované horniny. Ten neobsahuje žádné živiny, proto je rostlinky potřeba od počátku přihnojovat. Perlit ale poskytuje kořínkům oporu, je dostatečně vzdušný, zadržuje v sobě vodu a postupně ji uvolňuje.


Připravit si můžete i domácí substrát - jemně prosátou zeminu z pařeniště nebo kompostu a jemného písku, který je lepší propařit. Zahubí se tak případné zárodky houbových chorob. 

Jak vypěstovat pelargonii ze semínka?

Substrát nasypeme do nádoby a mírně upěchujeme. Semínka muškátů vysejeme řídce a opět mírně přitlačíme, substrátem již nezasypáváme.

Vysetá semena zavlažíme postřikovačem. Ten budeme používat po celou dobu klíčení. Nádobu vložíme do miniskleníku, nebo ji překryjeme perforovanou fólií. Vytvoří se tak vlhké, pro klíčení příznivé mikroklima. Necháme klíčit při teplotě 20–24°C. Do měsíce by měla vyklíčit všechna semínka.
Jak začnou semínka růst, potřebují co nejvíce světla. Umístíme je k jižnímu oknu, ale nesmí být v průvanu, nebo pod zářivku s denním spektrem, která je určená pro pěstování rostlin.

Pro přepichování sazeniček nastane čas, kdy se kromě děložních lístků vytvoří i dva páry pravých. Poté se přesadí do samostatných květináčů, aby měly dostatek místa a mohly růst a sílit.
Zaléváme přiměřeně a jednou týdně hnojíme tekutým hnojivem, a to nejlépe minerálním pro rostliny v počáteční fázi růstu.

Můžeme také použít výluh z kopřiv, který dodá mladým rostlinám potřebné živiny.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se