Celer a jeho přínos

Celer a jeho přínos

Miřík celer (Apium graveolens) pochází ze Středomoří a v Česku je znám od 17. století. Jedná se o dvouletou rostlinu z čeledi miříkovité (Apiaceae). Květenství je okolík složený z krémově zelených květů, které vytvoří druhý rok. Plodem jsou žebernaté nažky, které stejně jako celá rostlina obsahují mnoho aromatických látek. V zahradnictví se pěstuje ve třech varietách, celer bulvový, celer řapíkatý a celer listový.

Celer patří mezi nejhodnotnější kořenovou zeleninu. Obsahuje mnoho vitaminů – A, C, skupiny B i mnoho minerálních látek – vápník, hořčík a draslík. Zásluhou obsahu éterických olejů má zvláštní příjemné aroma a jedinečnou chuť. Léčivé účinky a využití v kuchyni Svými močopudnými účinky také pomáhá šetrně snižovat tělesněnou váhu.

Díky velmi vyváženému komplexu vitamínů B posiluje celer nervy a mozek, pomáhá k udržení dobré psychické kondice, bojuje proti stresu a depresi. V lidovém léčitelství je celer velice známý pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci, zlepšuje totiž prokrvení tkání a následně pak aktivitu pohlavních orgánů. V kuchyni se celer používá zejména jako koření, a to především čerstvá či sušená nadzemní část rostliny, řapíky a listy, někdy dokonce i mletá semena. Dodává nezaměnitelnou příchuť pokrmům, jako jsou polévky, omáčky, marinády na pečení.

Široké využití má i celerová bulva. Dá se konzumovat syrová v salátech a pomazánkách, ale i tepelně opracovaná v polévkách, omáčkách, nebo v těstíčku jako řízek.

Ze všech tří kulturních forem celeru je celer bulvový nejnáročnější na správnou volbu stanoviště. Vyžaduje slunné stanoviště, chráněné před větrem. Půda na stanovišti musí být dobře zpracovaná s drobtovitou strukturou, živná a humózní. Optimální pH je 6,5 – 7,5. Rady pro pěstování Pěstování jednotlivých forem celeru se liší v závislosti na vegetační době. Výsev bulvového celeru provádíme v únoru do pařeniště nebo do skleníku. Předpěstované rostlinky se 3–5 listy přepichujeme a v květnu vysazujeme na záhon do sponu 30×40 cm. Sklízet můžeme na přelomu září a října. Bulvy se skladují při teplotách 0–1°C a relativní vzdušné vlhkosti 95–98%.

Osivo řapíkatého celeru vyséváme do skleníku nebo pařeniště, výsadba předpěstovaných rostlin se provádí v květnu na záhon, do sponu 30×30 cm a během růstu řapíky přihrnujeme zeminou, aby vybělely. Sklízet řapíky je možné na přelomu Semena listového celeru vyséváme v únoru do skleníku nebo pařeniště a vysazujeme v květnu. Sklízet je možné průběžně od srpna nebo jednorázově na přelomu září a října. Rostliny během vegetace vyžadují optimální teploty v rozmezí 18–24°C a vydatnou a pravidelnou zálivku.

Napsáno dne: 2015-08-02 Zelenina 2515
Štítek: celer, semena celeru

Menu