×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Opojná vůně levandule

Levadnule lékařská je nejen nádherná bylina, ale má také všestranné využití. Pěstujeme ji pro krásnou vůni, je léčivá a pokrmům dodá výraznou chuť. Navíc v domácnostech i v zahradách pomůže vyhnat některé škůdce.

Levanduli řadíme do čeledi hluchavkovitých. Je to stálezelený keřík s úzkými našedlými listy a fialovými květy. Vyšlechtěno je však množství druhů s různými barevnými variacemi. Barva květů levandule tak může být bílá, modrá, ale i růžová. Dorůstá výšky 50 až 60 cm, kvete od července do srpna. V léčitelství se využívá nať, listy i květy.

"Levandule jsou jedny z nejoblíbenějších bylinek. Lákají nejen svou krásou a vůní, ale také tajemnou léčivou silou."

Její pěstování není obtížné. Milují půdy spíše písčitého, propustného, neutrálního až zásaditého charakteru, stanoviště slunečné. Příliš nezaléváme, na to pozor! Speciální živiny půdě také není potřeba dodávat. Snese přímé slunce - čím více slunečních paprsků jí umožníme, tím jsou květy aromatičtější. Po odkvětu rostliny ostřiháme. Střiháme je i na jaře, aby byla rostlina košatá a pěkně obrazila. Odstřihneme 1/3. Nestřiháme však do již zdřevnatělých stonků, to by mohla rostlina zahynout.

Na zimu levandule přikrýváme chvojím. Některé druhy však mrazuvzdorné nejsou vůbec. Levandule se rozmnožuje semeny, dělením trsů nebo řízky z výhonků jednoletých rostlin.

Rostliny můžeme využít k odpuzení mšic nebo mravenců, a to tak, že je vysadíme například mezi záhony. Podobně ochráníme výsadbu zelí a ostatních košťálovin. Vůně levandule překryje pach zelí a tím zmateme bělásky. Stačí pár rostlinek na kraji záhonu. V domácnosti využijeme vonné sáčky nebo svazečky levandule. Ve skříni ochrání prádlo před moly a pomůže i proti mouchám.

Květy levandule obsahují 1 až 3% silice (zejména linaliacetát, dále borneol, isoborneol, geraniol, lonalol, cineol, kafr a další složky) a asi 12% tříslovin, dále třísloviny, antokyany, hořčiny a pryskyřice. V nati je více tříslovin, ale méně silice. Nejčastěji ji užíváme ve formě nálevu nebo tinktury. Obsažené látky potlačují růst baktérií, mají mírně tlumivý účinek na centrální nervstvo, mírně snižují krevní tlak, osvědčily se při křečových stavech žaludku i při rekonvalescenci, působí mírně močopudně a upravují střevní činnost při nadýmání a průjmech, stimulují slinivku břišní k vyšší produkci enzymů. Zevně se užívá jako součást mastí při zánětech nervů, revmatismu nebo dně (její silice podporuje prokrvení pokožky), v koupelích ji lze použít na špatně se hojící rány. Sáček se sušenou levandulí vložený pod polštář, nebo pár kapek oleje nakapaných na něj, údajně podporuje klidný spánek.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se