×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek – šišák bajkalský

Šišák bajkalský (Scutellaria Baicalensis L.) je trvalka patřící do čeledi hluchavkovitých dorůstající do výšky 50 až 100 cm. Vyskytuje se po celém světě, nejvíce je však rozšířen v mírném pásmu. Roste na suchých a kamenitých stanovištích, najít ho můžeme i v písčitých stepích a podél řek.

V tradiční čínské medicíně se používá téměř proti všem lidským neduhům už pěknou řadu let. První zmínky o rostlině jsou již z dob před naším letopočtem, kdy byla bylina používána zejména v Japonsku a Číně proti alergiím. Oblíbená byla také v Americe. Přes své unikátní léčivé účinky bohužel není šisák v Evropě mnoho známý.

Rostliny vyrůstají z oddenků nebo hlíz. Má přímou lodyhu a jednoduché, kopinaté listy jasně zelené barvy. Z úžlabí listenů vyrůstají pyskaté květy.

Rostlina kvete od konce léta do podzimu květy nápadně modré až purpurové barvy. Plody jsou šišaté tvrdky, od toho přišel šišák ke svému pojmenování. Na podzim nebo na jaře se z tříletých až čtyřletých rostlin sklízí kořen, listy a lodyhy.

Listy a lodyha obsahují scutellarin, kořen flavonoidy baicalin a wogonin. Z dalších látek pak steroly, kyselinu benzoovou a další.

Používá se při stresu, depresích a dalších onemocněních nervové soustavy. Je účinný na snižování alergických reakcí jako astma, ekzém, senná rýma a kopřivka, používá se při detoxikaci těla. Působí příznivě na bolesti kloubů. Potvrdil se účinek při léčbě revmatoidních zánětlivých onemocněních.
Šišák je také silný antioxidant. 

Nejúčinnější forma, ve které lze šišák užívat, je tintkura, sehnat lze také ve formě kapslí. 

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se