×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Obohaťte svůj organizmus o vitamíny z klíčků a výhonků

Zejména v zimě pomohou klíčky doplnit vitamíny, enyzmy a minerály, které tělu chybí. Nedostatečným příjmem čerstvé kvalitní zeleniny je naše tělo ohroženo především v zimě a v časném jaru. Levný a hlavně jednoduchý způsob, jak obohatit stravu v tomto období, představují rostlinné klíčky a výhonky.

Při procesu klíčení probíhají v semenech metabolické děje, které musí rostoucí rostlině poskytnout dostatek živin. Několikanásobně vzroste obsah vitaminů, zejména B a C a aktivují se zde enzymy, škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Klíčky obsahují také velké množství hořčíku a železa. Větší výhonky jsou také zdrojem blahodárného chlorofylu. Ten má velmi výrazné hojivé a protizánětlivé účinky.

Lépe je konzumovat naklíčená semínka syrová, tak aby se v nich nezničily cenné živiny. Lze jimi posypat namazaný chléb, či je přidat do salátu. V teplé kuchyni je přidáváme až po dokončení pokrmu. Osvěží rizoto i polévky.

Ke klíčení jsou vhodné obiloviny, luštěniny, olejniny i další různé plodiny. Pozor! Používejte pouze potravinářská semena, ne semena určená k výsevu - bývají chemicky namořená, nejlepší je použít plodiny v biokvalitě. Klíčky jsou ke konzumaci vhodné po 3-5 dnech, výhonky po 10-14 dnech (podle druhu plodiny). Ale třeba slunečnice či sezam chutnají již po jednom dni klíčení, později hořknou, mladší klíčky jsou jemnější, ty více narostlé mívají kořeněnější chuť.

Náš tip: Začněte s mungem a mangoldem - snadno klíčí a výborně chutnají.

Z příslušenství, které je možné k nakličování plodin použít, je vhodná nakličovací miska. Snadno se obsluhuje, umožňuje naklíčení několika plodin najednou a semenům poskytne ideální podmínky pro klíčení. Sada sestává ze tří misek (kam se umísťují semena, záchytné spodní misky, kam při proplachování stéká voda, a víka, které v miskách zaručuje stabilní vlhké klima).

K nejoblíbenějším nakličovaným plodinám z luštěnin patří fazole mungo, cizrna, čočka, fazole adzuki. Z obilovin se ke klíčení hodí například oves, ječmen, špalda, pohanka a další. U ječmene a ovsa, je třeba použít bezplevé odrůdy (nahý oves, nahý ječmen), jiné obiloviny (pšenice vč. pšenice špaldy, žito, kukuřice) naopak plevy přirozeně neobsahují. Z olejnin se jedná např. o sezam, hořčičné semínko, slunečnici a jiné. Z ostatních plodin je ke klíčení vhodná např. vojtěška, řeřicha, ředkvička nebo pískavice.

A jak tedy získat ty blahodárné klíčky?
Vybraná semínka na namočte asi na 8 hodin do vody, aby se probudila "k životu". Vodu slijte a 2–3x denně klíčky proplachujte. Od druhého dne začne většina semínek klíčit. Některým větším to může trvat i déle, ale obecně platí, že asi do 5 dnů vyklíčí nač si vzpomenete. 

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se