×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Všestranné využití, netradiční tvar a za syrova hrášková chuť. Co je to?

To jsou vlastnosti zeleniny, která spojuje papriku a okurku v jeden zajímavý plod.

Ačokča (Cyclanthera pedata) patří do skupiny tykvovitých rostlin. Plody se rozšířily z Jižní a Severní Amerikyod Bolívie až po Mexiko.

Pěstuje se jako jednoletá, popínavá bylina, jejíž stonek dorůstá až 5 metrů. Listy dorůstají velikosti 6 až 14 cm, jsou laločnaté, s pěti až sedmi eliptickými lístečky a na okrajích vroubkované. Květy jsou jednopohlavní, drobné, bílé, nažloutlé nebo nazelenalé, ve skupinách po deseti až dvaceti.

Barvou i tvarem připomínají cuketu, plody vypadají jako lusk (vejčité bobule s ostrým hrotem dlouhé 10 až 20 cm). Černá, hranatá, drsná jadérka se nacházejí ve dvou řadách placenty. Vnitřek plodu je po dozrání dutý se sladkokyselou chutí.

Vzhledem ke svému původu bude rostlině vyhovovat dostatek tepla a vlhko. V našich klimatických podmínkách se předpěstovává ve skleníku nebo na okenním parapetu. Sazenice poté přesadíme do skleníku či fóliovníku. Pokud nehrozí přízemní mrazíky, může jít rostlinka ven.

Ačokča snese stanoviště na přímém slunci. Ke svému růstu potřebuje oporu, po které se může pnout. Bez vody a dobré výživy nebude dobře plodit.

Vegetační doba je poměrně dlouhá, na chutnou zeleninu se můžete těšit koncem srpna až září. V případě, že jsou smetanová semena hodně tmavá, rostlinu už nekonzumujte. Takto uzrálé plody mohou posloužit k předpěstování sazenic na příští rok.

"Naložené ve sladkokyselém nálevu chutnají jako okurky, lze je naplnit masovou nádivkou podobně jako papriky nebo je můžete přidat třeba do guláše, budete nadšeni!"

Ačokče se připisují i různé léčebné účinky. V syrovém stavu pomáhá rostlina jako prevence proti cukrovce. Využívá se při léčbě respiračních chorob. Odvar bez semínek je výborný močopudný prostředek. Zamezuje vstřebávání sodíku a draslíku zpět do těla.

Šťáva vyléčí i zánět ucha. Listy se mohou přikládat na zanícenou část těla, mají protizánětlivé účinky. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zbavuje totiž cévní stěny cholesterolových plátů. Blahodárně působí na krevní tlak.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se